5 day(s) ago
從來冇諗過嚮一間4星酒店既餐廳會有d咁"難忘"既經歷。當日一行12人大大細細諗住食好西,我地係食第二輪既自助晚餐,準時8點15分入坐。坐好冇耐侍應就幫我地安排一人一客既鵝掌鮑魚,而"難忘"既經歷亦係由鵝掌鮑魚開始。熱菜唔熱!!鵝掌鮑魚一上果下已經只係微微微微微暖,以熱菜來講可以話一d溫度都冇,味道口感就更加令我驚訝,味道超淡,隻鵝掌d肉仲係黐住d骨既,到底有冇炆過??我真係估唔到可以嚮一間4星酒店食到既水準既鵝掌鮑魚。其他食物方面,龍蝦麵包蟹長腳蟹果d我係預咗純過下口癮,真係冇乜要求,但就算係水煮都加番d鹽丫!真係可以完全冇味....熱菜味道一般,冇乜好講,唯一係果個蟹蓋見人吹到話必食,我食左兩啖就叫人收走。甜品控既其中幾人,最後佢地all in haagen dazs杯裝雪榚。成個用餐過程,食物已經好一般(如果以4星酒店計,可以話算係差),而最大問題係服務方面。我地係8點15分入座,用餐時間係兩小時,但當大約9點15分左右,片皮鴨呢樣作為賣點既菜式已經冇晒,當時亦有問過會唔會再有,答案係"no"。另外當時carving counter係冇人serving,我係企左嚮counter幾分
我地係8點15分入座,用餐時間係兩小時,但當大約9點15分左右,片皮鴨呢樣作為賣點既菜式已經冇晒,當時亦有問過會唔會再有,答案係"no"。另外當時carving counter係冇人serving,我係企左嚮counter幾分鐘先有waiter見到,再去通知廚房,又再過左起碼5分鐘先有廚師施施然咁過黎serve我,我足足企左差唔多10分鐘,呢d係4星酒店餐廳既service?!
而當時間去到大約9點45分,餐廳經理問我地如果唔添食物佢地會開始收檔,而呢一問就搞到我地著晒火,因為係佢問之前10分鐘其實佢地已經收緊檔,咁你都收緊檔仲問我地做乜呢??!!
最後,整體而言,由食物質素到服務都唔似係一間4星酒店既餐廳,當中食物安排問題非常大,我地食第二輪既就好似係食緊第一輪賣唔晒既餸尾,有剩就有得食,冇剩就睇下下次有冇得食?唔通我地冇俾錢?!分二輪入座點解食物只得一輪? 所有賣點食物冇一樣有賣點,牛扒有根、片皮鴨想食都冇得食,龍蝦麵包蟹長腳蟹真係水煮完全冇味,鵝掌鮑魚應該求其一間酒樓都好食過佢。服務方面我等果10分鐘應該都冇乜酒店或者自助餐廳可以俾到咁"好"既體驗俾我,真係多謝晒呀!