自從在日本的磯丸水產吃過海鮮爐端燒後,一直對磯燒海鮮念念不忘,特別係嗰味磯燒蟹蓋,蟹膏的鮮味更加係諗起都流哂口水當然喺香港都有試過去一些磯燒海鮮的日式食店,但價錢動輒要五六百蚊一位都頗貴,一次喺觀塘嘅午飯時間收到樓下姐姐派發的一張傳單,放題只需$298+1、星期一至四更抵至$278+1,梗係即刻打去book啦,不過都要等一星期,唔緊要啦!更加証明係好嘢先咁多人食嘛Book咗星期四晚嘅9點,已提前10分鐘去到,正如所料的人山人海,但店員安排得井井有條,我準時9點鐘已可以入座了(加分)甫坐下,店員即詳細解釋各項需知,這裡落order全部是用平版電腦的,有效率之餘亦免卻浪費紙張夠哂環保店舖環境~四周掛滿日式燈籠甚有氣氛,唯一美中不足就是餐桌的面積太少了,當放上海鮮盤時所剩空間已很少……出面有一自助區,放滿了冷熱小食、沙律、生果、甜品、雪糕,多個汽水櫃更放滿啤酒汽水及各式紙包膠樽飲料,尤如入咗間便利店一樣甫坐底不到一分鐘,店員便將今天每枱一份的海鮮盤送上,有活鮑魚、大虎蝦、甲羅蟹蓋、珍寶蠔、活元貝,聽講海鮮的種類是每晚不同的,最主要看當天最新鮮的才揀選,果然是不時不吃喜吃海鮮的朋友不用擔心,因

海鮮盤

喜吃海鮮的朋友不用擔心,因為電子餐牌上還有6款海鮮是免費任點的,分別有海蝦、翡翠螺、青口、魷魚、刀背、帆立貝

甲羅蟹蓋

首先把蟹蓋放上爐面加熱一會,然後再利用叉子把鵪鶉蛋、蟹肉等材料跟蟹膏混勻,熱力令配料的色澤迅速變成灰綠色,跟住就可以拎起蟹蓋食了,蟹膏質感綿綿的,比較黏口,帶點咸香又帶著一絲微甜,而蟹肉絲就為蟹膏增添了一點口感及鮮

珍寶蠔

燒蠔通常會用大量的蒜蓉及葱粒封頂燒,無疑係幾惹味嘅,不過就將蠔嘅本身鮮味完全掩蓋了,咁如果唔加配料的話又應該點燒先至好食呢?
答案就係燒嘅時候記住喺枱面拎支透明嘅液體噴一噴落去了,其實呢支係清酒嚟㗎,咁會比較易熟d,同埋咬落去d蠔嘅時候會食到蠔嘅鮮甜同陣陣嘅酒香,好夾㗎
溫馨提示:我見隔離枱剩燒嘅時候,燒至蠔殼燶了且發出黑煙但蠔肉仍然是生的
:,各位飯友請小心喔,所以噴小小清酒或將燒刀甲時剩低的水撓於蠔上燒係最穩陣的方法

大虎蝦

名符其實的大虎蝦,長過一支膠樽
ooo,愈新鮮的食材就應該用最原始的方式烹調,不需醃製更加能夠食到食物的鮮,尤其是海鮮、將原隻生猛的海蝦放上爐燒,唯一要留意係當蝦的兩面已轉呈橙色時就表示熟透了,千萬不要過火啊,食嘅時候可加丁點兒海鹽,味蕾就能夠享受到蝦的鮮

刀貝

很多人都分不清馬貝及刀貝的分別,因為其花紋顏色均相似,都係肉質爽甜而無沙的,我亦請教過相熟的海鮮檔才得知:原來馬貝係較大的,肉身較厚所以最適合豉椒炒、而刀貝較小則適合白灼或油鹽水烹調,今日我就將刀貝逐隻逐隻的放在火力較小的爐邊燒,靜靜地等待卜一聲的爆開,當殼剛開啟嘅時候就係代表僅熟而最嫩滑嘅時機,此時切勿手忙腳亂喔,要小心翼翼用鉗將佢夾起放進碟子,但記僅要保持平衡地將殼入面的汁液精華完整地護送到口中,那份鮮甜的感覺保證令味蕾繞樑三日,而最正的是刀貝肉爽甜而無沙,幸福的感覺就係咁簡單

海膽手卷

跟住就試下呢度嘅壽司先,order咗一個海膽手卷, 嚟到嘅時候我同友人立即雙望而笑, 點解咁迷你嘅
我第一次見到咁Q嘅手卷, 不過可以一啖將整個手卷放入口感覺好正,而海膽非常新鮮、鮮甜可口

焦糖芝士三文魚腩、火炙左口魚裙邊、油甘魚、北海道帶子,各款的壽司刺身即點後好快就到,效率非常之高,而質素比一般的放題為高,好新鮮好鮮甜,令我不斷的reorder,回本有突呢

總括嚟講~餐廳環境不錯,侍應有禮貌,服務效率高,上菜速度快,完全冇漏單( 很多放題餐廳都做不到),食材夠新鮮及好味,價錢仲要只係三百幾,難怪晚晚大排長龍, 我同友人都讚口不絕,下次一定再約多啲朋友食多次

2017-05-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
海鮮盤
甲羅蟹蓋