2021-03-22 148 views
全港數一數二嘅日本過江龍雞白湯拉麵,據稱湯底以原隻雞高溫及長時間熬製至奶白色,味道極濃郁!師傅仲會將雞白湯用攪拌棒打成輕盈泡沫,就好似Cuppuccino 咁,令口感更細滑!我其實都已經食過幾次,湯底依舊係咁濃郁同creamy!不過呢..今次食就覺得雞味冇之前食過嘅咁出同濃...-今次我哋2個人叫咗兩碗麵,一份炸雞同埋一份溏芯蛋,好飽好滿足!😋-《雞白湯拉麵》碗麵上枱熱辣辣,湯底好creamy,拉麵尚算彈牙而且掛湯力高!嗰兩片慢煮叉燒同雞胸肉都煮得剛剛好,非常嫩滑!🤤而我最欣賞嘅就係脆身嘅炸牛蒡薄片,浸完湯食冇咁油膩之餘仲keep到口蒡嘅香同口感,令成碗麵昇華咗好多!😍-《雞白湯沾麵》沾麵個湯底比湯拉麵更加濃,湯係熱湯而麵就係凍麵。沾麵嘅麵條比湯拉麵嘅粗,麵質爽彈掛湯力亦高。不過個湯就好快變凍,想加熱嘅可以同店員講,佢會幫你叮返熱(不過叮完都係好快凍😂)。另外,如果最後想飲埋啲湯但又覺得好濃嘅話,可以叫店員俾清湯你加落去,會淡同清好多。Btw跟沾麵嘅炸牛蒡份量就極之少,好唔夠喉呀!😫-《座銀炸雞》炸雞炸得都算脆,肉質亦都幾幾juicy同嫩滑,正常水準啦!-《棵木煙燻糖芯蛋》拉麵本身係唔
《雞白湯拉麵》

《雞白湯沾麵》
Btw跟沾麵嘅炸牛蒡份量就極之少,好唔夠喉呀!😫

《座銀炸雞
炸雞炸得都算脆,肉質亦都幾幾juicy同嫩滑,正常水準啦!
《棵木煙燻糖芯蛋》
拉麵本身係唔包溏芯蛋嘅,要額外加$15一隻!呢到嘅蛋煮熟入味之後會再以棵木煙燻,不過講真,燻木香味唔重,食落唔多覺煙燻過,有啲失望..😶

總括嚟講呢間拉麵係特別同幾好食嘅,不過價錢略貴,性價比就偏低了..🙈