2021-07-26
今日同同事食lunch,第一次點佢地既酸辣湯麵,碗麵嚟到就聞到成陣酸縮味(極似嘔肚物🤮)就連我幾個同事都話好臭,諗住唔理啦,應該食落無野既,試一試啲酸辣湯難食到想嘔🤢🤢🤮,跟住成碗拎去同個著黑T恤既店員(其他都係著灰色估計店長)講👩🏻(我):碗麵好臭好難食可唔可以換👱🏻♀️(店員):係咁架,因為入面有荀係咁既味架👩🏻:咁我接受呢個呢喎可唔可以換第樣野食👱🏻♀️:吓,唔唔得架,咁呢碗麵你人要,換唔到比你拎返位同同事講唔比換喎,跟有同事認為咁服務好差喎,跟幫我搵返個店員理論。👱🏻♂️(我同事):真係食唔到喎,可唔可以換過呀?👱🏻♀️:真係唔得,呢碗麵無人要,之前都有客人投訴過呢碗麵既味,我都係咁賣架,同埋我地每日都有試食過無問題架!👱🏻♂️:咁有都有投訴過,咁即係呢碗麵既質素有問題,係咪應該改良下。👱🏻♀️:咁我換比無問題,咁小姐你(即係我)會唔會比返錢我地(我心諗我退返碗麵點解仲要比錢?)👱🏻♂️:緊係唔會啦!👱🏻♀️:係你自己點架麻,咁樣要我換即係打橫黎啫。理論咗幾分鐘⋯⋯⋯👱🏻♀️:咁啦我幫你將碗麵沖一沖佢換返個清湯👩🏻:都好啦,好過成碗食唔到(完)
👩🏻(我):碗麵好臭好難食可唔可以換
👱🏻♀️(店員):係咁架,因為入面有荀係咁既味架
👩🏻:咁我接受呢個呢喎可唔可以換第樣野食
👱🏻♀️:吓,唔唔得架,咁呢碗麵你人要,換唔到比你
👱🏻♂️(我同事):真係食唔到喎,可唔可以換過呀?
(我心諗我退返碗麵點解仲要比錢?)
👱🏻♂️:緊係唔會啦!
👱🏻♀️:係你自己點架麻,咁樣要我換即係打橫黎啫。
理論咗幾分鐘⋯⋯⋯
👱🏻♀️:咁啦我幫你將碗麵沖一沖佢換返個清湯
👩🏻:都好啦,好過成碗食唔到
(完)