2020-06-12
夜晚約咗朋友喺中環食飯,朝早咁啱就見到有媒體報道一間新開川菜,而且係米芝蓮星廚嘅師傅開嘅,即係質素有一定保證啦!仲要定價極相宜,朋友睇完 menu 都不禁憂心喺中環呢個地段捱唔捱得住 🤣下晝先確定時間打去 book 位,接電話嘅姐姐好有禮貌,即刻加分 👍🏼餐廳好新淨、光猛,坐位好舒服,樓底高,唔會太嘈,都幾適合傾偈。坐低就有小食同埋熱嘅山楂紅棗水,好養生呀~餐牌選擇好多,千揀萬揀先決定點招牌酸菜魚、口水雞同埋螞蟻上樹,酸菜魚追加咗一份土豆粉~媒體嗰篇介紹有提及佢哋好注重酸菜,都真係食得出同一般酸菜有唔同,好惹味,出色 👍🏼魚片切得薄薄,好嫩滑!點菜時問過姐姐多唔多骨,佢話佢哋自己都有食,都無乜骨,但最後都係有少少嘅 🤣 怕食到魚骨嘅我要極小心咁細細啖咬~土豆粉係白色、粗身嘅圓柱麵條,雖然好食,但我哋望到隔離枱嘅扁扁透明薯粉又覺得薯粉會正啲 🤭酸菜魚有分1-2人份/3-4人份,可能因為有嗌其他嘢,我哋兩個人都唔係好食得晒細份呢,好足料!唔記得影低口水雞同螞蟻上樹,口水雞好好味,個麻辣醬料好正,份量又夠多,勁抵食 🤤螞蟻上樹比起之前食過嘅淡味啲,但反而感覺無咁熱氣。食到途中見到出面好多人排
坐低就有小食同埋熱嘅山楂紅棗水,好養生呀~
酸菜魚追加咗一份土豆粉~
媒體嗰篇介紹有提及佢哋好注重酸菜,
都真係食得出同一般酸菜有唔同,好惹味,出色 👍🏼
魚片切得薄薄,好嫩滑!
點菜時問過姐姐多唔多骨,佢話佢哋自己都有食,都無乜骨,
但最後都係有少少嘅 🤣
怕食到魚骨嘅我要極小心咁細細啖咬~
土豆粉係白色、粗身嘅圓柱麵條,
酸菜魚有分1-2人份/3-4人份,可能因為有嗌其他嘢,
我哋兩個人都唔係好食得晒細份呢,好足料!
唔記得影低口水雞同螞蟻上樹,
口水雞好好味,個麻辣醬料好正,份量又夠多,勁抵食 🤤
螞蟻上樹比起之前食過嘅淡味啲,但反而感覺無咁熱氣。
食到途中見到出面好多人排隊,媒體效應好厲害 XDD
想再讚所有店員嘅服務都好好,態度親切,餐廳好重要嘅一環 💯
值得 encore 試埋其他麻辣菜式