2018-05-14
首先想講,間野個位置都真係幾難搵下。難搵到應該有唔少人好似我地咁入錯左佢隔離,比較近大街個間。記得唔係街角咦間,係佢隔離條巷仔轉入去個間!姐係咦間!搵得咁辛苦飲啖水,回一回氣先!.ok!入返正題!曾經有個朋友問我:其實點為之一塊好食嘅刺身?唔係淨係睇新唔新鮮就得㗎啦咩?我嗰時冇直接答佢,而係同佢講:只要你食咗一塊好食嘅三文魚,你就會識分點為之好食嫁啦!而今次咦間Omakase,就正正印證左我咦番話!佢既刺身真係一很流!咁坐低左落完單,就出現左第一樣食omakase必食既野!就係咦隻勁香鰹魚味既蒜頭啦!自從第一次食過佢之後真係一試愛上,搞到有時都會因佢而想食omakase!然後就到咦碟10分滿分我比9.9分既刺身啦!個0.1分去左邊?去個冇得無限refill到呀!佢真係好好食呀!特別係咦塊三文魚拖羅簡直係世界級!除咗放入口有入口即溶嘅口感之外,仲會有種揸緊汁嘅感覺!冇錯係揸緊汁因為只要你微微用上下顎一壓,啲魚油都會好似榨汁咁樣湧出嚟,咦種好似比塊拖羅口爆嘅感覺真係畢生難忘!先唔講魚脂嘅份量已經有幾刺激味蕾,三文魚本身嘅香味都非常濃。而且唔會因為油脂味太重被搶過,而係兩者嘅香味互相切磋、互
難搵到應該有唔少人好似我地咁入錯左佢隔離,比較近大街個間。
搵得咁辛苦飲啖水,回一回氣先!
ok!入返正題!
而今次咦間Omakase,就正正印證左我咦番話!
佢既刺身真係一很流!
就係咦隻勁香鰹魚味既蒜頭啦!
然後就到咦碟10分滿分我比9.9分既刺身啦!
個0.1分去左邊?去個冇得無限refill到呀!
佢真係好好食呀!
特別係咦塊三文魚拖羅簡直係世界級!
除咗放入口有入口即溶嘅口感之外,仲會有種揸緊汁嘅感覺!
咦種好似比塊拖羅口爆嘅感覺真係畢生難忘!
而且唔會因為油脂味太重被搶過,而係兩者嘅香味互相切磋、互相配合,令整體昇華到另一個層次。
食Omakase當然唔少得壽司啦!特別係三文魚籽!
之前食某間好出名Omakase,師夫同我講過,一粒好既三文魚籽
係會好似彈彈波咁,咁有彈力嫁!
女神同我聽完之後每次去食三文魚籽都會貪得意試下!
咬落pop一聲爆開,個種震撼真係難以形容!
仲要唔係一粒,而係幾十粒一次過咁爆開,真係比佢炸到我暈!
不過因為個三文魚拖羅同三文魚籽實左太正啦,搞到當堂變既配角。
最後仲有個牛肉烏冬。
牛味亦非常濃厚!湯底清清地,完成唔會搶味,
但又唔會覺得唔夠味,各方面好平衡。
平時啲omakase,食親都千幾二千
咦間嘅只係$600姐,雖然感覺好似冇平時食嘅咁多道菜,
不過因為佢唔係逐件上而係一碟過上,所以除返勻其實真係幾抵食!
仲要佢三文魚拖羅同油甘魚真係好值得一試!