2021-04-11
星期六做完gym之後當然要食健康啲,所以去左位於北角既閨家,閨家主打無味精食物,而且有每日精選既老火湯。雖然閨家主要賣一般既飯同粉麵,但門口大排長龍,可見其人氣之高。- 涼拌海蜇手撕雞手撕雞肉嫩多汁,海蟄幾爽口,加上芝麻醬勁開胃,同時芝麻令味道更香。- 手拍青瓜份量超多,青瓜同蒜蓉醬堆到成座山咁高,蒜蓉醬好惹味。- 麻辣雞腎份量又係驚人地多,雞腎好入味,味道唔算太麻辣,口感爽脆。- 香煎蓮藕餅豬扒飯聽講閨家豬扒唔落梳打粉,反而用人手逐塊揼鬆🙌🏻,質感鬆軟兼有少少甜味。另外蓮藕餅煎得幾香脆,而且入面食到細細既蓮藕粒,旁邊既蔥油送飯一流。另外叫飯就會附送老火湯,餐廳嘅老火湯好足料,味道清甜,仲要冇味精非常健康。除咗食物大份之外,飲品都好大杯🤣屋企人平時叮囑我出面食物味精多,今日終於比我搵到一間有好味又冇落味精嘅餐廳,碟頭飯只係$40-50但份量非常大,性價比超高,絕對會無限encore✌🏻
- 涼拌海蜇手撕雞
- 手拍青瓜
份量超多,青瓜同蒜蓉醬堆到成座山咁高,蒜蓉醬好惹味。
- 麻辣雞腎
份量又係驚人地多,雞腎好入味,味道唔算太麻辣,口感爽脆。
- 香煎蓮藕餅豬扒飯
除咗食物大份之外,飲品都好大杯🤣