2022-10-29
平時想搵一間高質既Omakase, 通常都要book好耐先食到, 咁岩聽講朋友講銅鑼灣有間好出名既Omakase, 低調得黎又極高性價比, 價錢又公道. 今晚就豪一豪佢喇!餐廳裝修主要色木系風格, 好有日本風味, 由出lift行第一步, 感覺好似去左日本餐廳咁, 雖然依家去唔到日本住, 都有種番左鄉下既感覺.今次叫左係佢地Omakase 木🌴既套餐($1380), 包前菜三款, 潰物, 季節刺身5款, 壽司5款, 料理一品, 卷物, 湯同埋甜品. 非常多款式, 而師傅都會好用心介紹每樣食品.非常貼心!漬物有木魚花蒜頭,牛蒡同柚子醋蘿蔔, 酸酸甜甜非常開胃, 作為前菜極佳!前菜: 蕃茄果凍,順菜同豚肉蘆筍卷師傅建議我地由左至右食起, 首先番茄啫喱入口非常順滑, 啫喱唔會太甜, 帶點番茄既酸甜, 非常開胃, 順菜,食落爽口, 豚肉蘆筍卷入口鬆化,有好香既燒豚肉油脂香, 因為有露筍既關係唔會太膩,配搭得當.北海道厚岸市生蠔今次既生蠔係用上北道海既生蠔, 配上燒汁, 蘿蔔蓉同埋青蔥, 蠔肉非常飽滿, 而且極度鮮甜, 口感係偏爽脆, 海水味偏淡既一款蠔. 就算平時唔食蠔既我都好鍾意呢款.伊佐木肉
今次叫左係佢地Omakase 木🌴既套餐($1380), 包前菜三款, 潰物, 季節刺身5款, 壽司5款, 料理一品, 卷物, 湯同埋甜品. 非常多款式, 而師傅都會好用心介紹每樣食品.非常貼心! 漬物有木魚花蒜頭,牛蒡同柚子醋蘿蔔, 酸酸甜甜非常開胃, 作為前菜極佳! 前菜: 蕃茄果凍,順菜同豚肉蘆筍卷
師傅建議我地由左至右食起, 首先番茄啫喱入口非常順滑, 啫喱唔會太甜, 帶點番茄既酸甜, 非常開胃, 順菜,食落爽口, 豚肉蘆筍卷入口鬆化,有好香既燒豚肉油脂香, 因為有露筍既關係唔會太膩,配搭得當. 北海道厚岸市生蠔
今次既生蠔係用上北道海既生蠔, 配上燒汁, 蘿蔔蓉同埋青蔥, 蠔肉非常飽滿, 而且極度鮮甜, 口感係偏爽脆, 海水味偏淡既一款蠔. 就算平時唔食蠔既我都好鍾意呢款. 伊佐木
肉質非常軟熟, 師傅教我地將面頭既紫蘇花加落去, 再卷住黎食, 食落有好特別既紫蘇花香, 同埋魚脂既香味.
北海道粒貝
爽口彈牙, 而且粒貝真係新鮮, 師傅拍落去仲識郁! 鰤魚 刺身
兩片厚切既鰤魚, 口感軟腍爽嫩, 而且油脂感十足, 係出邊比較諗食到呢款刺身. 都幾特別. 秋刀魚刺生
季節限定, 配薑蔥豉油, 肉質肥美, 味道偏濃, 不過同平時食既燒秋刀魚完全兩回事, 呢個細滑好多. 茶碗蒸
用左小貝柱汁同埋柚子皮, 底部有年糕同埋銀杏, 成個茶配蒸好多唔同口感, 每啖都好有驚喜. 壽司五貫
金目鯛
肉質肥美香滑, 鮮甜而且魚皮光滑吸引.
青森縣大拖羅
係用上青森縣野生既大拖羅, 油脂分佈極好, 入口真係即熔, 個種油香包住成個味蕾好豐富.
富山灣白蝦
富山灣特有既白蝦, 呢款壽司入邊有至少15條蝦係包住係入邊, 極度鮮甜
海膽
呢款海膽係我食過最好食既海膽, 用既都係日本貨, 飯混合左海膽, 面頭再加上兩塊海膽, 鮮甜甘甜,好清新唔油膩.
赤鯥魚
師傅呢款魚既價值, 同埋味道, 係全個set 最高既, 配上小小醬油已經食到好強烈既魚鮮味, 呢款魚其實香港都有得買, 不過叫第二個名, 詳情等大家問下師傅!
料理一品
目光魚同南瓜天婦羅
目光魚口感細滑,雖然油炸處理, 不過入邊非常多汁, 完全唔會乾身鞋口, 可以配上櫻花蝦汁或者海鹽, 聽講個櫻花蝦汁佢地都煮左三個鍾, 好特別既味道, 而南瓜天婦羅都好鮮甜. 熱辣辣好好食.
券物
中拖羅細條
每人有三件小卷物, 啖啖都係鮮拖羅蓉, 油香十足, 入口即熔.
特製鮮魚湯
呢個湯係極濃魚味, 呈奶白色,一D都唔腥, 而且骨膠原十足, 加上蔬菜為湯提鮮. 不過師傅就沒透露係用邊款魚去滾. 非常出色!
甜品
自家製蕨餅
師傅即叫即整, 蕨餅仲係最暖既, 而且口感極度QQ, 鍾意食麻糬既朋友一定會愛上, 面頭係好香既黃豆粉, 配上紅豆粒同埋黑糖汁,完美!