📍西環 𝚂𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚗❝榮登心中HK最好食的泰國菜❤️🤤🇹🇭Hidden gem小店✨集大份·抵食·正宗於一身👍🏻❞呢間西環hidden gem小店榮登我心中HK 🔝1️⃣ 最好食正宗泰國菜🤤🇹🇭(我係曼谷日日食泰菜 番黎第一餐就係呢度都覺得好食 知咩料🤣)當晚全體店員都好似係泰國人! 平日都滿座👏🏻當晚帶左蛋糕去慶生 冇收切餅費👍🏻而且會播生日歌都幾有氣氛🎂🎉Weekday有set dinner好抵食😍set包前菜(冬陰功湯/木瓜/柚子沙律)仲有mini芒果糯米飯🥭主菜份量十足 同a la carte散叫冇分別 仲包一碗飯(可揀白飯/糯米飯)!! 3個人叫2個set都絕對夠食😳🐷𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐍𝐞𝐜𝐤 (Kor Moo Yang) $189 (4.5/5)見圖都知係一大堆厚厚既豬頸肉 起碼有15塊以上🤯睇色澤都知好食 肉質爽口帶油脂感 點泰式辣醬再撈飯一流!🤤🐔𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐚𝐭𝐚𝐲 $182 (4/5)有5大串 我地一人一串岩岩好🤟🏻每舊雞肉個size都好大🥹話佢係雞排串都冇錯! 🤣肉質嫩滑juicy satay醬好香口開胃 又係撈飯一流既菜式🥰🥓𝐏𝐚𝐝
📍西環 𝚂𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚗
❝榮登心中HK最好食的泰國菜❤️🤤🇹🇭
Hidden gem小店✨集大份·抵食·正宗於一身👍🏻❞

Grilled  Pork  Neck

Grilled  Chicken  Satay

Pad  See-iw

🥓𝐏𝐚𝐝 𝐒𝐞𝐞-𝐢𝐰 $142 (4.5/5)
以為平平無奇一個炒河粉 點知又幾高質🥳河粉質地厚身煙韌 入味唔過鹹🤤重點係配料既豬肉片同蔬菜都好多! (豬肉仲好似多過河粉🤭)

Kai  Jaw

🍳𝐊𝐚𝐢 𝐉𝐚𝐰 $150 (3.5/5)
可能岩岩去完BKK食過當地既蟹肉炒奄列真係勁多蟹肉 比較之下有點失色🥺蟹肉份量少(但呢個價錢算係咁)奄列偏鹹 配酸甜醬汁食會好d~

Roti  Red  Curry

🥘𝐑𝐨𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐑𝐞𝐝 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 $𝟔𝟎 (4/5)
Roti熱辣辣好軟熟香口🫓點咖喱一流! 咖喱可以揀青/紅咖喱兩款 紅咖喱唔辣帶點椰香🥘😚本身有4大塊roti 我地加+$25要多2塊!🤟🏻

Mango  Sticky  Rice

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Krua Walaipha
西環西營盤高街29號高宏閣地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_西環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_泰國菜
Grilled  Pork  Neck
Grilled  Chicken  Satay
Pad  See-iw
Kai  Jaw
Roti  Red  Curry
Mango  Sticky  Rice