2024-07-13 141 views
食完早飯,因為晚餐食物一般唔太飽,就去左Ikea。一行到Ikea,就被濃濃榴槤味吸引。Ikea 宜家有好多榴槤食物,例如雪糕新地,糯米糍,西米布甸等等。我就點了:榴槤植物素新地配4份D175红蝦榴槤肉其實Ikea有最低入場既榴槤植物素新地配單1份D175红蝦榴槤肉,但由於志不在植物素新地,只配1份榴槤肉對我不太吸引,於是直接跳級點了配4份榴槤肉。第一啖先吃榴槤植物素新地,竟然比我想像中好,有好濃烈榴槤味,值得一讚。 之後開始食榴槤肉,就開始完全蓋過新地既榴槤味,可想而知榴槤肉幾咁香濃。第一次食D175红蝦榴槤肉,都覺得正由於條隊都幾長龍,職員不停為顧客裝榴槤肉係新地上。少少提示,職員好落力起勢裝榴槤肉,尤其是買多份榴槤肉會比較滿所以易鬆脫,拎起前最好先用匙羹壓一壓榴槤肉,我自己差啲就跌左一份榴槤肉

我就點了:

榴槤植物素新地配4份D175红蝦榴槤肉