2019-02-28
我是港島銅鑼灣人,經過過明記很多次,每次都係幫襯完串串貢。從來未幫襯過明記,因為看完openrice 評語,心都涼一截,都係唔搏。(我一向去開對面甜姨姨食榴蓮冰沙,食左都好多年。)但係有一次,我經過見到有個客食物緊榴蓮甜品,我覺得賣相好過對面,所以一行幾人就即管試下。唔食由自可,食左先知原來係好好、好好。原來係好足料的甜品鋪。榴蓮係新鮮比足料,西瓜冰唔加糖都好甜。 芒果冰竟然是飛機芒,唔係冰鮮芒。我覺得真係好有誠意。 傾多幾句,知道老板夫婦剛頂手不久,特別在乎水果質素,但我估應該唔曉做廣告。但食過第一次的就應該識得返轉頭。(不過小朋友嘅香蕉船D 雪糕麻麻地,我覺得唔洗叫。木糠布甸合格。)我做左Openrice CD rom 10 年有多,貴又食,平又食,看食評都有心得。寫就未寫過一篇,覺得我無理由花我寶貴嘅時間幫人做廣告。全世界最好食嘅嘢,我覺得是紐約Peter Luger。香港我嘅comfort food,應該是Ruth’s Chris,和最近我嘅至愛Jumbo 和Asado。我認為甜品,我香港嘅至愛是227的綜合冰,天后明記嘅榴槤小丸子,同以前嘅阿婆糖水同以前嘅聰嫂芒果panc
我認為甜品,我香港嘅至愛是227的綜合冰,天后明記嘅榴槤小丸子,同以前嘅阿婆糖水同以前嘅聰嫂芒果pancake。後來唔知點解,好多甜品舖的水果越來越越差,令我卻步。這家明記甜品,感動我的是老闆兩夫婦嘅誠意,一定要用最靚D 水果。我食得出,希望她們會繼續努力。