2019-06-06
位於旺中對面估唔到會有呢間傳統潮洲菜,呢日同朋友嚟到呢間係樓上鋪嘅心夜來潮,內裏店面闊落,最重要係環境乾淨,店員又好熱情咁介紹不同嘅菜色,係個同大班朋友聚會嘅好地方。砂鍋卜卜蜆煲一入到嚟就見到幾乎每枱都有呢個砂鍋煲,我地當然都要叫返個試下!值得一讚嘅係呢度嘅蜆無砂粒,湯底一開頭味道好清淡,煮到尾啲蜆嘅鮮味同粟米嘅鮮甜味就出晒嚟,食完之後都忍唔住飲返幾啖湯底。胡椒豬肚湯一見到呢盤奶白色嘅胡椒豬肚湯就已經流晒口水,內裏夠晒足料,最鍾意佢落左大量嘅黑胡椒,食落都幾辣但係就好好味。方魚炒芥蘭芥蘭炒得嫩而爽口,加上方魚嘅點綴鹹味剛剛好。鴨蛋煎蠔蛒呢碟蠔蛒份量大得驚人,蠔蛒炸得脆口,而且又唔會好油,加上用了鴨蛋嘅關係,味道比平日食嘅蠔餅更加香口,蠔仔粒粒都脹滿而鮮甜,呢碟蠔蛒食落有驚喜!椒鹽一字骨呢碟椒鹽一字骨有齊炸蒜、青椒、紅椒等嘅香料,最特別係佢仲加了炸芋頭條,而且一字骨又夠嫩冧,炒得夠鑊氣食落惹味。
砂鍋卜卜蜆煲
胡椒豬肚湯
方魚炒芥蘭
芥蘭炒得嫩而爽口,加上方魚嘅點綴鹹味剛剛好。
鴨蛋煎蠔蛒
椒鹽一字骨