2019-05-01
今日同朋友一行四人黎到尖沙咀食泰菜,今次呢間泰菜係一間樓上店,星期二黎到都有唔少人咁!食泰菜好多時都係食個生蝦開頭,呢到有保鮮紙包住啲冰都算衛生,蝦身都爽口好味既。之後叫左個冬陰公湯,呢到職員好好會問我地要唔要分上,一個細冬陰公湯剛好分左四碗,味道比平時飲既多左椰汁味同一種薄荷葉味。肉食揀左牛小排,呢到燒得好juicy都好稔,味道唔算重口味,配合佢既醬汁多啲酸辣都好惹味。燒牛舌口感一時爽口一時有啲靭,比較普通。青咖哩雞椰汁味重,雞肉好多,用黎送飯同蒜蓉包都係好好既配撘。講到咖哩當然要提下我地個蒜蓉包,外脆內軟,唔會過火太燶同硬,蒜味濃厚,本身包質地好好,值得推薦。之後黎左一個炒金邊粉,份量大碟,蝦肉好多,火喉剛剛好又唔會太乾太油。蝦醬通菜,唔會太咸同埋醬味香濃。芒果沙冰,甜味會沈底,飲之前可能要搞搞佢。總結呢到服務都唔錯,店員係我地叫左椰菜苗後因為食材出現問題都有及時提議轉變菜式,如果黎到尖沙咀又唔想係地面鬧市同人迫,上黎食個好味泰菜都不錯。
燒牛舌口感一時爽口一時有啲靭,比較普通。
蝦醬通菜,唔會太咸同埋醬味香濃。
芒果沙冰,甜味會沈底,飲之前可能要搞搞佢。