2021-02-01
❀ Gochi #樂富 ❀❗️樓高兩層環境一流 超級抵食手工意粉❗️——————————————————點解呢間餐廳咁遲先開😭以前成日去樂富做嘢但冇咩好食,依家終於有呢間抵食手工意粉可以大飽口福😆午市套餐$118起,有前菜、主菜同飲品,除咗主打嘅意粉之外,仲有Pizza同埋少許扒類。環境好靚✨上下兩層空間感十足,樓下係酒吧區域,而樓上就係用餐位置,時尚亦帶點少女風格,成間Cafe咁!.老實講本來期望唔係好大,因為望啲相覺得係唔係正宗意粉🙈但見環境都幾靚,而且@ 又想試吓,點知味道都幾唔錯‼️而且真係好大份,超級抵食💓!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷Lunch Set $118☞ 餐湯或沙律配麵包 前菜相對普通。餐湯係南瓜番薯湯,而沙律就係藜麥沙律。兩款之中推薦餐湯🍲雖然冇平時嘅南瓜湯咁稠身順滑,但係都幾甜。但沙律就真係冇乜調味,只有少量橄欖油同埋芝士粉,連醋都冇🙈。另外有兩塊多士,話係sourdough,但覺得似baguette多啲,冇酸味而且比較硬,冇乜特別。不過配送嘅牛油就真係好香,後來睇翻其他人講可以轉做黑醋,但嗰陣時侍應冇同我哋提出,想轉嘅記住問吓。.☞ Mains始終咁平,所以我對前菜嘅期望都唔
❗️樓高兩層環境一流 超級抵食手工意粉❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
Lunch Set $118
☞ 餐湯或沙律配麵包
前菜相對普通。
餐湯係南瓜番薯湯,而沙律就係藜麥沙律。
☞ Mains
始終咁平,所以我對前菜嘅期望都唔高,不過主菜就相對出色好多!
♥ Mushroom and Truffle Pasta +$30 (4/5)
有大量新鮮刨嘅黑松露,黑松露忌廉醬汁嘅味道都幾香濃,而且完全包圍着每一條麵條,絕對係真材實料🥰!
再夾雜着啲啲蘑菇、煙肉,成個味都幾香,唯獨係覺得忌廉相對膩咗少少。
而呢款手工製嘅麵條都幾粗身,少少彈牙,接近al dente😙。
♥ Bolognese with Waygu Meatball Pasta (4.2/5)
應該係我見過最大嘅肉丸🤯!
本身比較散,但肉質熟度剛好,味道亦唔錯,覺得整散撈埋意粉一齊食幾正️!
肉丸本身應該有微微煎過,所以表面會有少少香脆。內裏除咗和牛肉碎之外,仲有洋蔥同香料,所以成個味道真係幾豐富☺️!
另外個番茄肉醬味道都唔錯,唔會過酸過甜,但又感受到番茄嘅香氣。
另外呢款麵條相對扁啲,自己覺得更有咬口😙。
☞ Dessert
♥ Tiramisu +$28 (4/5)
個造型勁似pici嗰個😂,用杯裝住,Mascarpone cheese超級多,好creamy。
底吓有少少浸咗咖啡酒嘅手指餅,略嫌成個食嘅時候咖啡唔夠重,相對會甜啲,覺得mascarpone cheese 嘅比例可以減少啲🤣。
♥ Panna Cotta +$28 (4.2/5)
極之順滑,根本係入口即溶🥳!
奶味都幾香,而且好鍾意佢仲加咗少少柚子汁,酸酸地都非常開胃!
比起tiramisu更鍾意呢一個!
☞ 水果茶
最後送上水果茶,可以揀少甜,味道都清甜。
——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.5/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.7/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
整體來講,比想像中出色👍🏻雖然唔係最正宗嘅意粉,但係味道真係唔錯,而且真係又平又大份😻環境又好靚,唔會話極度驚豔,但係間可以經常去食下嘅西餐廳。