2022-09-09 3957 views
位於深水埗V·Walk嘅和平飯店,其實都到訪過好幾次,地點不算是最方便,都叫做係港鐵線上蓋,不過揸車嘅朋友會開心啲,有停車場,商場內有戲院,附近有街市,都算係一個一條龍嘅地點。今次由於叉燒妹和死肥仔準備開學還在暑假假期中,所以特別過來帶他們去食佢哋最鍾意嘅小籠包和擔擔麵,順便為夜晚晚餐嘅打邊爐入貨。雖然我哋只是三人行,但係由於非常為食😛,又有戰鬥力非常強的發育期中嘅死肥仔,所以我們也點了很多款食品。🍜擔擔麵湯底濃郁,花生醬味很重,但是不是那種帶肉碎的,所以想吃有肉碎擔擔麵的朋友可能會失望。湯底微辣,對於叉燒妹來說恰到好處,還算可以接受(當然要加杯冰凍可樂解辣😂)。#藉口🐔口水雞算係一個驚喜,雖然看似份量少少,但是其實很足料。辣油只是輕微辣味,但是雞肉算是皮薄嗰種,因為個人不太喜歡肥膏皮厚,到頭來都係要拿掉。🤪🥟小籠包係中上,可以稱得上皮薄餡靚,豬肉算是鬆軟,亦有湯汁,不過個人覺得還是覺得鼎X豐排名高一點。鍋貼生感覺普通,個人口味喜歡起底先得香脆嗰種,暫時佢哋未做到。生煎包和牛肉餅有少許失望,應該説沒有帶很大期望吧🤷🏻,因為這兩個item一直都是包皮厚但是沒有肉汁,所以乾爭爭口感普通。牛

生煎包和牛肉餅有少許失望,應該説沒有帶很大期望吧🤷🏻,因為這兩個item一直都是包皮厚但是沒有肉汁,所以乾爭爭口感普通。牛肉餅簡直是慘不忍睹,還是九龍城的那間排名高。

廁所位置屬於商場廁所,幸好離店舖不遠。中午時段到訪人流偏旺,所以有機會要等位,不過商場配套充足,可以接受。另外有街市在對面,總括來說非常方便。下次會再光臨。👍🏻

2022-08-09
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch