2021-09-10
琴晚同朋友嚟到粉嶺聯和墟呢間食烤魚嘅辣辣屋。可能因為係平日嘅夜晚,所以人唔算多,坐得幾舒服。佢餐牌上面有咖喱,但因為呢度嘅主打係烤魚,所以我同朋友就揀咗一個冬陰功烤魚。比着平時熱愛麻辣嘅我一定會揀麻辣口味,但因為身體緣故同埋朋友唔食辣所以呢只係揀咗微辣嘅冬陰功口味。條魚本身份量都好驚人,魚肉厚實,上面擺咗一對我最鍾意嘅芫荽,入面有菇、洋蔥等配料。一飲啖湯,冬陰公嘅香料味好出,好似去咗泰國咁。加配配料方面我哋只係叫咗薯粉,但個份量都大到嚇親我哋。嘢飲方面,我哋就揀咗水果茶,個水果茶並唔係一杯杯,應該用一揸揸去形容,個份量應該唔係for一個人掛。。。小食方面,我哋揀咗蒜蓉燒茄子同埋一口甜薯,值得一提嘅係一口甜薯喺燒完之後,個皮變得有少少煙韌,冇平時食火鍋放題配料咁淋同濕,好味,值得一試。
加配配料方面我哋只係叫咗薯粉,但個份量都大到嚇親我哋。