2015-03-30 792 views
肥髀想食pizza,咁耐都未去過赤柱大街,今日同佢拍拖去,星期日大街好熱鬧,餐廳都會放晒桌椅出行人專用區,睇緊放門口餐牌時,一個著制服叔叔(以前佢在一間赤柱廣場內餐廳做招客派傳單,超落力)過來sell我,我見啲晚餐價錢唔貴,門面都順眼,就入去室內坐低(基本上室外已滿,但就算有位我都會要求室內,唔鍾意比人來人往睇住食!)餐廳行希臘feel!裝修以藍白為主,牆上有黑板手寫廚師推介,揀好晚餐落單,食物好快到!餐湯-南瓜忌廉湯:好濃好滑,滿咀南瓜香!跟餐沙律:巴馬火腿薄身唔韌,黑醋汁唔多,沙律菜以火箭菜紅椰菜為主,肥髀唔鍾意帶苦味!我都覺得ok!幾爽脆!跟餐份量細!夏威夷薄餅:餅底好薄,即烤好香脆,餡料多,芝士可以拉出絲,菠蘿酸酸地,配香濃芝士茄醬好味!薄餅餡料唔係要好特別,最緊要配搭得好!燒羊架:羊架等得幾耐,上菜賣相幾靚,三支羊架用雜菜墊底,我落單時要求5成熟!點知一切開第一件已經唔對路,件羊架只有上面好薄係熟,中間到底部貼碟嘅全生,最多只有3成,唯有同店員講,佢即刻好好禮貌講唔好意思,攞返廚房跟進,之後第二碟就做到5成熟!味道唔膻!醬料好濃,驚喜係墊底蔬菜爽脆種類繁多,而且調味唔重!可以
我見啲晚餐價錢唔貴,
門面都順眼,

南瓜忌廉湯
餐湯-南瓜忌廉湯:好濃好滑,滿咀南瓜香!
巴馬火腿沙律
夏威夷薄餅
拉出絲嘅薄餅
要問先比嘅調味
第一次羊架
第一次羊架
第二次羊架做到5成熟
第二次燒羊架
燒羊架:羊架等得幾耐,上菜賣相幾靚,三支羊架用雜菜墊底,我落單時要求5成熟!點知一切開第一件已經唔對路,件羊架只有上面好薄係熟,中間到底部貼碟嘅全生,最多只有3成,唯有同店員講,佢即刻好好禮貌講唔好意思,攞返廚房跟進,之後第二碟就做到5成熟!味道唔膻!醬料好濃,驚喜係墊底蔬菜爽脆種類繁多,而且調味唔重!可以食出原味!
餐飲--果汁
餐飲-果汁:普通現成果汁!

講真食物合格,但細位唔精緻,沙律同薄餅都係同塑膠碟,輕飄飄,感覺幾cheap!
店員好親切有笑容,落單上菜爽手,但有時又唔醒目,例如上薄餅,但又唔比細碟我分!又唔問我要唔要辣椒仔或芝士粉(可能店員對廚房好有信心!)上羊架唔問要唔要黃芥辣等等!但羊架唔熟嘅事又好積極處理,即刻講唔好意思,攞入廚房重新做過(本來我真係預了係再翻熱整熟啲!我影低相,三件羊架真係唔同樣子)所以服務真係唔錯!

如果想浪漫下,唔太貴嘅好選擇!

2015-03-29
$200 (Dinner)
南瓜忌廉湯
夏威夷薄餅