2021-07-25
台灣每一個地個都有唔同嘅風土人情,加上經歷咗時代變遷,台灣料理不賣弄花巧,真材實料,最能反映台灣樸實嘅人情味。鹽酥雞代表夜市嘅暄鬧,滷肉飯代表一種平民簡樸嘅生活,唔知大家有冇呢個感覺呢? 今次嚟到荃灣如心廣場二期呢間簡約台灣料理,唔知點解今次食到台灣嘅味道。 鹽水雞($76) 💕鹽水雞係台灣經典小食,係涼拌小食嚟,加入蒜蓉青瓜、蘿蔔、雲耳。因為用鹽水煮熟再冷卻,所以雞肉肉質比較爽脆,第一次喺餐廳食呢味菜,份量都幾大,有成十幾件。有人話鹽水雞可以追溯到五胡亂華時期,鮮卑嘅宮廷美食。 鹽酥雞 ($66)鹽酥雞炸得好酥脆,炎炎夏日冇乜胃口,當然要食返啲香口嘅開胃小食。 轉滷肉飯(+$10)魯肉飯係我嘅最愛,因為我最喜歡撈飯,幾時都係台灣菜必食。 轉手撕台灣走熱雞肉飯(+$18)看似普通嘅雞肉飯其實係源於二戰結束之後,美軍帶火雞到台中附近繁殖,當地小攤就用火雞做出類似魯肉飯咁,慢慢演變成台灣嘅家常菜,多數用蒸熟嘅雞肉鋪喺飯面。估唔到一碗雞肉飯都有歷史背景🤓 台式酸辣湯有別於上海酸辣湯,湯唔係咁結,質地係普通湯品。湯都十分足料,有好多唔同嘅材料,好有誠意。 青檸愛玉凍💕令人好懷念台灣夜市🥲愛玉凍
鹽水雞($76) 💕
有人話鹽水雞可以追溯到五胡亂華時期,鮮卑嘅宮廷美食。
鹽酥雞 ($66)
轉滷肉飯(+$10)
魯肉飯係我嘅最愛,因為我最喜歡撈飯,幾時都係台灣菜必食。
轉手撕台灣走熱雞肉飯(+$18)
估唔到一碗雞肉飯都有歷史背景🤓
台式酸辣湯
青檸愛玉凍💕
令人好懷念台灣夜市🥲愛玉凍唔似啫喱咁入口即溶,有少少質感
檸檬冬瓜茶 (跟餐+$12)💕
檸檬嘅酸味中和冬瓜茶嘅甜味,冰度又好夠,夏天消暑又解渴
好味指數 🌕🌕🌕🌕🌗
抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗