2019-03-03
屋企人唔想晚煮飯,於是我地就去買外賣啦,見到新餐廳就即刻入去試,舖面細細有十幾個位可以堂食,但我地都係買外賣番去。佢似係中式嘅快餐,套餐款式唔多,但仲有啲單點嘅餸,不過我哋冇叫。我見到係湘菜(湖南)多,仲見到店內貼左米之蓮平民美食榜上有名「書湘門第」嘅餐牌,一問之下原來係同一個老闆!我哋叫咗三個套餐,仲送三罐嘢飲,每個餐都係用一個膠兜裝住,下邊仲有一兜飯。三個餸入邊我最鍾意就係呢個宮保雞丁,味道唔會好辣,帶有一啲麻香,而且肉質唔會老,用嚟撈飯一流👍🏻呢個紅燒薯仔排骨,味道唔錯,唔知係唔係因為用機器炒嘅緣故,薯仔同排骨都好細粒,不過排骨煮得好林,一咬就已經骨肉分離。呢個豆角炒牛柳就正正常常啦,牛肉肉質唔會咬極唔開,屋企老人家都食到。佢嘅餸菜都係偏濃味,整體來講都算唔錯,不過不失咁。三個人食三餸啱啱好,新開張有平$5優惠,三個餸連飯連飲品$155,食茶餐廳都要啦,可以一試👍🏻
宮保雞丁
紅燒馬鈴薯排骨