2021-06-24
#dinner #灣仔 難得夜晚冇落雨,可以去遠少少食ʕ •ᴥ•ʔ係灣仔站出嚟行幾步就見到呢間餃子店,見openrice上好多正評就一於試吓,點知係好多細節位都好失望!(´・_・`).首先入到去揀咗吧檯坐,檯上面有攤水,但隔離檯仲衰有隻碗同筷子,所以就冇再調位。跟著店員叫我地掛個袋係吧檯下面的掛鉤上,但係一睇,個掛鉤係正兩隻腳中間,要擘大對腳先掛到個袋( ;´Д`)個袋已經算細都要夾著個袋坐,點解個設計咁唔人性化?快餐店都唔會咁啦( ・᷄ὢ・᷅ ).終於落完單之後突然身邊一聲巨響,嚇咗一嚇,原來係店員除口罩呻鼻涕,都有用紙巾掩蓋口鼻嘅,係嚇親姐(^_^;)。然後就望住餐廳師傅間唔時玩吓電話,再間唔時整吓野食。.餃子4種盛合🥟原本係有海老餃子、九條蔥餃子、洋蔥餃子同蒜香餃子,各兩隻嘅。除咗綠色好明顯睇得出係蔥餃同海老餃有蝦之外,其他兩種食落都好蒜,唔知邊隻打邊隻( ・᷄ὢ・᷅ )可能比較細隻,餡少啲,食唔出,同埋用筷子夾個陣同隔離餃子痴住好易夾爛個皮。牛筋豆腐飯🐂🍚呢個就幾好食嘅,幾濃味,仲有啲好似蒟蒻嘅嘢幾得意ʕ •ᴥ•ʔ見到有食評仲話佢好食過啲餃子添!不過再次睇到個飯畢得幾求其。咖喱烏冬🍜呢
餃子4種盛合🥟
4種餃子盛合
4種餃子盛合
牛筋豆腐飯🐂🍚
牛筋豆腐飯
咖喱烏冬🍜
呢個也不錯,咖喱不太濃不太淡啱啱好,烏冬都幾好食有咬口,仲有啲蘿蔔薯仔配菜,份量剛剛好ʕ •ᴥ•ʔ
咖喱烏冬
Chaochao餃子🥟
呢個餃子再細啲,真係一口,味道同普通餃子差唔多,好易夾爛嘅問題係同其他餃子一樣嘅( ;´Д`)
chaochao餃子
總結:感覺好似食緊機場餐廳咁,個樣就做到似模似樣,食落總係差咁啲,份量比較少,返去仲要食多餐。好多細節都幾求其,有少少失望,不過如果想輕食嘅話都ok嘅!ʕ •ᴥ•ʔ