2013-11-26 195 views
小弟平時寫食評改標題,都鍾意玩吓食字,估唔到最近佐敦有間新酒店個名都一樣玩吓食字,Rainbow Hotel Hong Kong點都諗住佢中文名會改番「彩虹」啦,吖幾搞鬼呀,叫做「彩鴻酒店」 ,唔知真喺以為我打錯字添。點解會嚟依度,因為今晚有幸應邀到酒店內一間意大利餐廳「橡木」(Oak Tree Ristorante)試菜,講開傾開,原來喺Marco's Oyster Bar & Grill嘅分支,打算走更平易近人嘅路線。兩年幾前去完雲南旅行,就去過一次佐敦Marco’s食飯兼分享旅行點滴,印象唔錯;今次又啱啱返完大陸做嘢,又可以一邊食飯,一邊跟食友分享山區點滴。環顧「橡木」個環境,真喺感覺比Marco's仲要輕鬆隨意,氣氛親切,加上地方闊落,感覺更加無咁拘緊,而切合番店名,一室都喺以木材作為裝修主材料及傢俱設備,頗想營造一個舒適自然,不失鄉村風情嘅意大利餐廳 。如Marco's系列,註場菲律賓鬍鬚叔叔整晚不停獻唱,有英文有國語,久唔久幫人唱埋生日歌,真喺幾搞到氣氛 。翻一翻菜牌,跟Marco's都幾近似,除咗5道菜晚餐($328,有生蠔、沙律、餐湯、主菜及甜品)外,散叫餐牌又喺
翻一翻菜牌,跟Marco's都幾近似,除咗5道菜晚餐($328,有生蠔、沙律、餐湯、主菜及甜品)外,散叫餐牌又喺有一系列嚟自唔同國家、地區嘅生蠔,此外各大分類:前菜、沙律、薄餅、意粉、意大利飯、烤肉、海鮮、甜品,以及多款紅白餐酒、雞尾酒、啤酒,但最估佢唔到喺竟然有4款其他地方菜
,包括原個菠蘿海鮮焗飯、泰式皇宮蝦飯、泰式咖喱雞飯、新加坡海南雞飯。由於喺試食活動,所以,菜式早有安排,安坐等食,唔使傷腦筋。
紅酒.白酒
既然要好好享受一餐意大利寫意晚餐,餐酒總唔少得嘅,所以店方亦安排咗一枝Donna Rose紅酒及Vino Bianco白酒供大家享用,小弟較少接觸白酒,故此揀咗後者嚟試試。好老實,小弟絕對唔喺好酒之人,所以評酒更加見笑,只會班門弄斧,但可分享一下,隻酒色澤金黃剔透,入口幾順溜,味道唔會太複雜,又幾好飲喎
紅酒.白酒
新鮮生蠔(Oysters)

無論Marco's,抑或Oak Tree,生蠔都可以話喺店內重點之一,而且仲做緊半價推廣,今晚就有蘇格蘭及澳洲塔斯曼尼亞嘅新鮮生蠔作為頭盤打頭陣,實行壯壯聲威。兩款都好鮮味,前者體形較大,質感肥美,沾點蕃茄醬,晌酸香下蠔味似乎更突出;後者則細隻少少,入口海水味挺強,味道會較鹹,所以唧啲檸檬汁可以平衡一下。
生蠔餐牌
蘇格蘭(前)及澳洲塔斯曼尼亞生蠔(後)
意大利香草包(Focaccia)

意大利香草包算幾易做嘅一款意大利包,失敗指數低,但非常好啱香港人食,因為佢包身鬆軟,包面又灑滿雜香草及淋上橄欖油,所以份外油潤香口
。記得以前晌美麗華商場嘅Focaccino,有款加入車厘茄版嘅意大利香草包,將香草包撳啲窿窿,釀入半粒車厘茄再焗,取名叫「蕃茄嘉茜包」,亦都好正。
意大利香草包
黑松露野菌忌廉湯(Black Truffle and Porcini Mushrooms Cream Soup)

餐牌上野菌忌廉湯定價$58,唔知加入咗黑松露又賣幾多錢呢?個湯確實菌味濃郁,當中亦有唔少菌粒,可謂真材實料,而質感都打得柔滑,絕對實而不華
黑松露野菌忌廉湯
意大利小食拼盤(Italian Antipasto Plate)$98

好豐富嘅一個小食拼盤,有巴馬火腿、莎樂美腸、凍肉腸、烤茄子、意大利蕃茄乾、吞拿魚釀車厘茄、雅枝竹、蕃茄配水牛芝士、黑橄欖及青橄欖,喺伴酒好拍檔
。個人覺得莎樂美腸、烤茄子、意大利蕃茄乾及蕃茄配水牛芝士幾好食,尤其個蕃茄乾,充滿橄欖油香,蕃茄味夠濃縮
;反而巴馬火腿有啲失色,感覺未夠油潤,有點乾身,而雅枝竹又浸醃得過於腍爛。
意大利小食拼盤
食完一輪頭盤、小食,以及餐湯、香草包,雖然都將個胃佔去一定空間,不過,跟住豐富嘅主菜當前,又豈能手停口停。不過相片太多,一篇食評限於擺12張相,所以就一於下篇再續,到時重點再分享主菜及甜品!而打分方面,以今晚嘅頭盤、餐湯、香草包計,都深得我心,所以值得俾個笑面佢
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
蘇格蘭(前)及澳洲塔斯曼尼亞生蠔(後)
意大利香草包
黑松露野菌忌廉湯