2021-04-18 328 views
哩間餐廳由朋友介紹, 到而家好多區都有分店, 但價錢仍然無變如果你坐係餐廳入面, 你就會見倒好多張手製意粉既相片, 懷舊得黎又創新餐廳真係非常多人等位, 如果想食晏, 真係要早少少黎排隊, 因為佢係不設訂座既, 當你留座等候後, 差不多有位既時候, 佢會 SEND SMS去你電話度提醒, 所以唔怕會MISS枱, 不過要留意, 全店九成員工都係外國人, 所以要預備用英文溝通, 同埋餐牌都係純英文 (其他分店有中文)餐牌經常變, 但LUNCH SET都依然係餐包, 前菜, 主菜同甜品/咖啡, 只是配搭上會有改變新鮮焗熱既麵包, 配上黑醋同橄欖油, 係等上餐前, 最好既小食前菜既COLD CUT同煙三文魚拼火箭菜, 酸瓜同橙令人更加開胃, 無錯, 係橙黎, 但相比平時食既橙, 更加鮮甜職員好有眼力見, 見你食完前菜, 就自然會上主菜自家製既特色意粉, 先係本店既特色之處, 意大利雲吞, 個皮係脆到食落口會感覺啪一聲, 而醬汁亦都係用新鮮蕃茄調製, 上面再鋪一層薄薄既芝士碎, 完全唔會遮蓋左個味道. 而千層麵就焗到面層既芝士變成脆口, 但要小心內裡係非常之熱, 入面既拉絲芝士, 同外層形成強烈

職員好有眼力見, 見你食完前菜, 就自然會上主菜

自家製既特色意粉, 先係本店既特色之處, 意大利雲吞, 個皮係脆到食落口會感覺啪一聲, 而醬汁亦都係用新鮮蕃茄調製, 上面再鋪一層薄薄既芝士碎, 完全唔會遮蓋左個味道. 而千層麵就焗到面層既芝士變成脆口, 但要小心內裡係非常之熱, 入面既拉絲芝士, 同外層形成強烈對比, 加上肉醬同彈牙闊麵, 真係多重口感

(ps.非是次用餐照) 有時會遇到有菠菜汁拼貓耳朵, 手製貓耳朵, 令咬口更加煙韌. 前菜既吞拿魚醬配薄切肉, 個醬咸咸地, 經常都會淨, 但如果有哩味菜係餐牌上, 我都會留返個餐包, 去醮醬食, 更有風味, 而唔怕羊羶味的話, 遇到扁意粉亦可一試, 比起所有意粉款式, 係更有彈牙口感, 啪一聲更加強烈, 仲散發陣陣蛋香

最後唔少得甜品作總結, 有咖啡, 提拉米蘇同紅莓醬拼奶凍. 提拉米蘇雖然製作簡單, 但口感非常幼滑, 雖然中間無一層咖啡酒蛋糕, 但一羹到底, 有少少咖啡酒再加上面層既可可粉, 完全造就左另一款既提拉米蘇. 咖啡香濃之餘, 會有塊好甜既小餅干, 適合怕苦, 但又想飲咖啡香味既人仕, 非常細心

但要留意晚市同假日既價錢, 會相對提高, 所以想襯抵試食, 不妨考慮閒日的午市
而外賣自取都有提供的, 但餐食焗於紙盒內, 就令意粉變淋, 失去原有獨特既彈牙口感, 所以強烈建議堂食用餐
2021-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)