2022-07-19 138 views
行咗幾次中環街市,今日終於有機會試吓入面啲嘢食。我同朋友揀咗去食新加玻菜。我哋選擇咗Pulau嘅「娘惹茶薰鴨配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯」同「檳城蝦麵」。海南雞飯就食得多,茶薰鴨配油飯就真係第一次食。見到咁得意嘅combination 就叫嚟試試。茶薰鴨份量好多,肉質嫩滑,不過無乜煙薰茶味。油飯飯粒分明,少少煙靭,唔錯。出奇地好味嘅係毫不起眼嘅兩粒細細魚蛋仔!估唔到魚蛋鮮甜,彈牙又唔腥👍🏻檳城蝦麵湯底鮮甜,飲一啖係會發出「唔😌」一聲!配料方面亦足夠,有鮮蝦、豆卜、腩肉片同長豆角。喺中環想快快脆脆,但係又要企企理理咁食個lunch的話,Pulau 都係個幾好嘅選擇。

• 娘惹茶薰鴨配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯
  • 檳城蝦麵