2017-05-25
上次同老公經過見到新開左間拉麵舖, 因為已經食飽飽, 所以果陣冇試. 今次就同朋友黎食啦~門口COUNTER位有個大大個達摩公仔, 仲有招財貓, 好可愛呀行入去, 見到廚房環境乾淨MENU上只有4款拉麵, 當然唔只咁少啦, 仲有期間限定~呢到係逐碗麵落單, 可跟據自己既要求而去做選擇~同朋友見到呢2樽梳打, 個樽好日本FEEL~ 一人一支~ 招財貓係忌廉味; 達摩係波子汽水味. 兩款雪到凍冰冰, 好解渴~ 飲完個樽仲可以囉走添.. 卡卡達摩特上豚骨拉麵 (鈴川): 我地選擇左幼麵. 湯底濃郁, 又唔會太咸. 豚肉口感唔'硬', 好鬆軟, 應該係經過長時間慢煮至有既效果. 溏心蛋, 煮到7-8成熟, 好香蛋味~ 個人超鐘意食筍, 係日本可以比錢另加, 可惜香港其他舖都未見過。係到加份筍只係5蚊~ 有成6-7條, 放係麵到浸熱食, 滿足晒我既-筍隱期間限定 - 越谷海老拉麵~ 海老即係蝦~ 本身以為係天婦羅既拉麵. 一上檯, 竟然係櫻花蝦拉麵. 真係日本都未食過~ 開頭以為櫻花蝦只係裝飾, 但舖面既櫻花蝦份量都多. 最驚喜既係, 個湯底都有櫻花蝦味。 而且, 個味仲好鮮甜添呀~ 呢到既湯底
行入去, 見到廚房環境乾淨
MENU上只有4款拉麵, 當然唔只咁少啦, 仲有期間限定~
呢到係逐碗麵落單, 可跟據自己既要求而去做選擇~
期間限定 - 越谷海老拉麵~ 海老即係蝦~ 本身以為係天婦羅既拉麵. 一上檯, 竟然係櫻花蝦拉麵. 真係日本都未食過~ 開頭以為櫻花蝦只係裝飾, 但舖面既櫻花蝦份量都多. 最驚喜既係, 個湯底都有櫻花蝦味。 而且, 個味仲好鮮甜添呀~ 呢到既湯底個人覺得不含味精, 因我飲左大半碗都唔口渴.
墨汁餃子: 一見到就想嗌~ 夠特別嘛!! 講到明墨汁, 餃入面當然係黑色, 包住肉同菜, 食既時候有少少汁留出黎. 佢地既餃子醋, 唔會好似出面咁酸, 好開胃, 應該係煮過~
總括黎講, 個人覺得呢到既拉麵湯底有驚喜~ 餃子夠特別~ 而且待應亦都好好笑容, 好有禮貌~ 下次同老公黎食過