2006-07-13
搵阿狗幫手打電話訂位食個high tea, 見佢事後悶悶不樂, 至知道佢同個非華語伙記溝通有困難. 佢雞腸真係生銹啦, 平日叫阿狗學田生話齋, 英文好相識滿天下, 呢次真係要好好修練佢英文oral 喇. 不過, 對於某個非華語伙記於電話中態度, 欠缺耐性, 聽唔到高水平英文就二話不說, 立即擲去比本地伙記聽. 個人對此覺得有點遺憾. 所以, 當日特登再次測試, 先用廣東話同非華語伙記order 食物, 果然佢表面親切笑容立時消失, 其後當然改用英文啦, 但唔通去到中環唔用英文會有咁樣對待?講番當日下午進場, 感覺係一間標準西餐廳. 無乜特別, 若非呢度話佢係澳洲菜, 就真係永世都搵唔到呢間有乜澳洲味. 可取之處仍然係食物, 下午茶糕點算可以. Tiramisu 表現可人, 而仍然搵到用方糖落咖啡地方少之又少, 狗女認為咖啡較中環其他coffee shop 好.