2020-03-03 433 views
今日同朋友來到360餐廳,一行入去,成個環境有個浪漫嘅氣息,安靜,咁尼間餐廳,又可以食扒有可以打個小邊爐嘅;今次我地就諗住打個邊爐嘅,於是我地各自點左一份日式壽喜燒啦,咁我算係第一次食壽喜燒啦,個煲入面嘅材料都係差唔多一樣嘅,咁我聽講食壽喜燒時不可缺少嘅就係生雞蛋,雖然我地無食到雞蛋,但係餐前嘅小甜品(泡芙)同醬汁,另我喜心。咁我地差唔多都係點左一個主食(麵/烏冬),各一份肥牛,加埋煲入面嘅食材,對於一個都幾大食嘅人來講,已經夠曬,量都幾多下嘅。肥牛肉質唔錯,成個煲散發出來嘅香味唔濃,啱啱好,都可以睇出煲入面嘅食材內在味道都係偏甜嘅,所以令個湯底都幾清甜。特別係果個醬汁,甜而不膩,香而不膩,好似有個芝麻嘅味道,配搭食材,會覺得好開胃。價錢ok,唔算貴,係想同朋友好好輕鬆下撐下檯腳打個小邊爐嘅好地方。

2020-02-08