2016-03-07 666 views
上年去過一次Atum 既銅鑼灣店食甜品畫已愛上呢到既食物藝術尖沙咀店開幕,重加入左好多新菜式,要一一試下今次我地成班人一齊黎,可以食多d唔同既野嘛😌上次食左甜品畫,今次食海鮮版😎點了一份Signature ($598),for 2位用。 全部新鮮海鮮,即場係你面前整,睇到我地wawa聲,真係可以將食物變成藝術! 好多唔同既海鮮,包括有生蠔,紅菜頭三文魚,柚子豉油蟹肉沙律,鵝肝凍批,象拔蚌,蟶子,加拿大海膽,檸檬欖油帶子。 上面黑色既係黑麥脆餅,清清地,非常脆口,加埋海鮮一齊食口感不錯點左個白色既海鮮拼盤,點小得叫埋個黑色 黑色底既係Appetizer Platter($250)上面係沙律咁 有燒甘筍仔,半熟軟心芝士,,滕茄,紅菜頭三文魚,黑醋蜜糖藜麥,娃娃菜,羅文生菜,花生醬,巴馬火腿脆片。最特別係羅文生菜會配花生醬,估唔到花生醬可以同生菜咁夾! 有創意!另外重有oysters($56@) 廚師設計既生蠔生蠔非常新鮮,好大隻重會用乾冰keep住生蠔係冰冷狀態生蠔愛好者必試!食完頭盤到主食最愛"Crab"($148)! 清甜入味,口感十足,推介!佢其

尖沙咀店開幕,重加入左好多新菜式,要一一試下

今次我地成班人一齊黎,可以食多d唔同既野嘛😌

上次食左甜品畫,今次食海鮮版😎

點了一份Signature ($598),for 2位用。
Signature
Signature  for  2

點左個白色既海鮮拼盤,點小得叫埋個黑色

黑色底既係Appetizer Platter($250)

上面係沙律咁
Appetizer  platter
Appetizer  platter

另外重有oysters($56@)
Oysters
廚師設計既生蠔

生蠔非常新鮮,好大隻

重會用乾冰keep住生蠔係冰冷狀態

生蠔愛好者必試!

食完頭盤到主食

最愛"Crab"($148)!
Crab

清甜入味,口感十足,推介!

佢其實係粟米蓉同蟹肉混合而成既,口感似稀飯,加上咸咸的爆谷,口感一流!推介!

呢個一上碟又係wawa聲

"Octopus"($168)
Octopus

大大條香辣八爪魚加上辣肉腸,蕃茄米形粉,上面再鋪上薄薄既墨魚脆網片,睇得又食得

好惹味

呢個紅色咁靚咁sharp既係Beetroot($138)
Beetroot

即係甜菜頭配小甘旬既意大利飯,入面加埋檸檬忌廉芝士,係素食者之選

清清地,但又唔會淡,能夠帶出食材原本既鮮味

綠茶控選了Market fish($222)
Market  Fish

以本地芥蘭製成既香草醬,配上芥蘭花同新鮮石斑,重點係綠茶味既米型粉,唔係到到食到

鐘意食蝦既朋友點左呢個Red Prawn($178)
Red  Prawn

係以蝦為主既意大利麵

濃濃既蝦汁配意大利麵,非常入味,香煎虎蝦,再加上好多櫻花蝦乾,一邊食意粉都唔齋
草莓爆谷茶
飲品我揀左熱既草莓爆谷茶,唔太濃味,唔會蓋左食物既鮮味

Atum賣既除左係食物,重有藝術

一邊品嚐atum食物既味道之餘,重要欣賞atum食物既賣相

呢到既presentation係無得輸,特別適合紀念日慶祝,實在太靚啦!

值得再黎!
Crab