2022-10-28
天氣秋涼,食碗熱辣辣嘅車仔麵簡直係最好不過,今晚同朋友去咗位於筲箕道嘅金雄御車仔麵。餐廳環境光猛,感覺好衛生,而且餸菜嘅款式有好多,總會有一款啱自己心水。我同朋友一人一碗車仔麵,另外仲叫咗個咖喱小食。咖喱小食單單咖喱小食其實都已經有好多款,我哋就揀咗咖喱魚蛋、腸仔和牛柏葉。魚蛋爽口彈牙,而腸仔挑左花,好有心思,牛柏葉好爽口,整體嚟講咖喱味好突出,味道不錯。滷水系列推介我自己非常欣賞呢度嘅滷水雞翼、豬大腸和豬頸肉。雞翼夠大隻,內裏的肉質鮮嫩。豬大腸夠晒肥美,而豬頸肉口感爽口。滷水夠入味,唔會死鹹,極為推薦。五香牛腩另外牛腩都係非常推介嘅餸菜,牛腩肉質軟嫩,肉味香濃,而且食嘅時候仲有豐富嘅腩汁伴隨。秘製超淋牛筋呢度嘅牛筋真係冇改錯名,食落去真係超級軟淋,而不失牛味。整體嚟講,車仔麵絕對係老少咸宜嘅美食,下次再去筲箕灣可以再來光顧!
我同朋友一人一碗車仔麵,另外仲叫咗個咖喱小食。
咖喱小食
滷水系列推介
五香牛腩
秘製超淋牛筋
呢度嘅牛筋真係冇改錯名,食落去真係超級軟淋,而不失牛味。