2025-02-24
2025年2月5日 星期三呢日喺灣仔附近收工,準備搭巴士返屋企嘅時候,竟然見到灣仔道開咗簡品堂既分店之前淨係食過旺角東既分店,一直對佢嘅麻糬包念念不忘,咁啱俾我撞到就梗係入去幫襯啦,未入門口之前已經見到門口側邊擺咗放滿曲奇餅嘅櫃同放滿甜品嘅凍櫃曲奇餅嘅櫃真係放咗好多唔同款式嘅曲奇餅,除咗手唧曲奇之外,仲有好多特別款式嘅曲奇,例如竹炭芝士曲奇、斑斕曲奇、烏龍茶腰果曲奇等等,都真係花多眼亂入面嘅情況就更加誇張,有好多種唔同款式嘅麵包同食物,有近期大熱嘅開心果脆脆朱古力包,亦有最新推出嘅法蘭克福腸鹼水結,全部都好吸引,最後決定每樣都要少少嚟試吓,返屋企同屋企人一齊分享一返到屋企打開包裝拎食物出嚟,屋企人都嚇咗一跳,因為賣相真係好靚,同埋冇諗過我買咗咁多,但真係好想試勻晒全部食物首先有唔同味道嘅糯米糍,無論係榛子脆脆或者大甲芋泥脆脆,一咬落去都充滿餡料,真真正正做到皮薄餡靚,芋泥味唔算太甜,芋頭味幾出,食完都唔覺得好膩跟住有麻糬QQ球,最驚喜係近期大熱嘅開心果味,因為外層已經有好多開心果碎,咬落去裏面仲有好大嚿麻糬添,口感十分豐富呢個係杜拜開心果脆脆朱古力包,又係另一款有開心果既產品,同麻糬Q
呢個係杜拜開心果脆脆朱古力包,又係另一款有開心果既產品,同麻糬QQ球好唔同,呢個開心果同朱古力包好夾,個包咬落好鬆軟
然後有芝麻麻糬波波,每一粒都好大個,咬落去充滿芝麻香之餘,仲食到麻糬好煙靭
最後有芋泥麻糬Tiramisu盒子蛋糕,十分足料,從外面睇落去已經見到裏面有勁多芋泥同麻糬,充滿層次感,味道唔算太甜,食埋已經覺得好滿足!!