因為lunch太趕,平時好少會有閒情去食半自助午餐,其實我一直都好想試下究竟半自助午餐係點既? 岩岩星期一放假,約左屋企人去新城市行街,見新城市好多都係日本餐廳,平時都成日有機會食,我就建議不如去City Art一間歐陸情調餐廳試下。媽咪初時都驚會好貴,咁我就叫侍應俾個menu我睇下啦,佢話可以食半自助午餐,前菜、冷盤、湯、甜品可以任食,我見到$178每位都唔算好貴,就入座喇。入到去個氣氛好好,唔會好嘈,咁岩有大枱可以offer俾我地,我地3個人坐左sofa位,真係好寬敞。去左沙律吧度睇,有好多唔同種類既沙律,除左有常見既火箭菜、蕃茄,最特別係紅菜頭,如果就咁食既係唔會覺得佢好味既,但要夾埋d菜同埋千島沙律醬就一流,仲有其他沙律醬,有甜既有酸既,可以樣樣試下。隔離有好多冷盤,煙三文魚絕對不可不試。雖然西餐廳好多都有煙三文魚,但佢擺左係度可以任食,好多人一開始都圍住夾。我第一次拎左2塊,之後食完都係要再出去拎,好新鮮同感覺好清新,又唔會好咸。亦有拎煙燻煙肉,但應該醃製得比較咸,相比起三文魚下變得比較韌。可以試下芝士配餅乾,口感一軟一硬,因為有唔同既芝士俾我揀,起碼一般普通既buffet唔

可以試下芝士配餅乾,口感一軟一硬,因為有唔同既芝士俾我揀,起碼一般普通既buffet唔會有呢個選擇。
有一款係特別值得推介既,佢既賣相好精緻,用左匙羹盛載住沙律,一款係有鮮蝦係入面,上面應該係d cream,另外一個係有d青瓜同埋蟹籽,感覺好似日本沙律,但配左好有士多啤梨味既醬汁,好甜好好味,我地每人都拎左2個黎食。
我睇poster有款係火箭菜白菌沙律配扒藍尾蝦,d菇好爽口,藍尾蝦果然係肉質結實d。其實我地食前菜都開始飽飽地,但主菜仲吸引。我地3個人每人叫左一款,可以share黎食。

蟹肉帶子天使麵配蕃茄忌廉汁
有蟹肉帶子天使麵配蕃茄忌廉汁,蟹肉同帶子好鮮甜,而且份量都唔少,至少帶子每隻都係原隻上,蟹肉每粒都大大粒,配上酸酸甜甜既蕃茄醬岩岩好又唔會好膩。

意式豬柳伴扒蘆筍及松蓉栗米蓉配馬沙拉汁
豬柳好堅韌,如果一個人食會好飽,如果2個人share食就岩岩好。味道都好濃,好彩蘆筍係天然無味既,一齊食可以中和到油膩既感覺。松蓉栗米蓉甜甜地,好似薯蓉既感覺。

扒海鱸魚伴黑橄欖菠菜
本身我地好鍾意食魚,呢碟菜一上枱就聞到好香既魚香味,一定要趁熱食,因為咁樣個魚肉係最嫩滑,中間夾住菠菜,好"林",最適合追求健康既人進食。

其實真係好飽喇,但出面d甜品又賣相精美,冇理由唔試下架~
甜品種類好多,而有幾個用玻璃瓶載住既就吸引左我,芒果布丁食落去唔會好實,而且都幾多芒果粒,我地食完都讚口不絕,而其他既我因為太飽都冇試,但聽我屋企人講都話唔錯既。

我地食完lunch之後,都可以頂到夜晚,價錢唔算太貴,而且物超所值,我下次都可以試下佢既dinner,因為都係以半自助既形式,應該會仲多食物選擇。