2017-09-16 264 views
今日入左天水圍探朋友,晚餐佢哋帶我來食京川滬菜鴨子園。聽朋友講天水圍的大商場都欠缺美食,來來去去都係快餐。近來呢個商場重新裝修,佢地話住附近的街坊終於有啖好食,成個商場因此多左好多人氣。店名叫得鴨子園,相信係呢度的鴨不得不叫。北京烤填鴨半隻$138鴨皮香脆,略嫌唔夠薄。肉質鮮嫩適度,配以大蔥絲、青瓜條、甜醬,用薄餅皮卷住同食,非常滋味。份量多,足夠4個人食用,每人都有2-3件。鴨肉小籠包4隻$43普通的小籠包食得多,呢度有比較特式的鴨肉小籠包,當然要試一試咩味道。小籠包皮薄多汁,整粒一啖入口,有濃淡得宜的鴨湯味在口內瀉出,好食!腿茸津白$70津白爽口清甜,夠白夠嫩。相比奶油津白,我哋比較鐘意腿茸津白,因為奶酥味較少,感覺更清新健康。山煎鮮肉包3隻$36肉餡飽滿,如包底煎得更脆會仲好。京城粗炒$68配料豐富,有大量椰菜絲、菇絲同肉絲配料,粗麵條腍中亦有嚼勁。色澤雖然深,但入口反而味淡,我就加埋豆瓣醬豐富一下味道。另加一及茶介每位$4此行感覺天水圍都有唔錯的食市,一改我以往對天水圍的迷思。
今日入左天水圍探朋友,晚餐佢哋帶我來食京川滬菜鴨子園。

店名叫得鴨子園,相信係呢度的鴨不得不叫。

北京烤填鴨半隻$138

鴨肉小籠包4隻$43

腿茸津白$70

山煎鮮肉包3隻$36
肉餡飽滿,如包底煎得更脆會仲好。

京城粗炒$68

另加一及茶介每位$4

此行感覺天水圍都有唔錯的食市,一改我以往對天水圍的迷思。
  • 北京烤填鴨
  • 腿茸津白