2018-01-09 7781 views
識一個鍾意週圍食唔同菜式既友人, 有時都幾唔錯!  呢間主打日本菜及海鮮既餐廳就係佢邀請我黎既!餐廳面積唔算太大, 但位與位之間都唔算太迫, 坐得都幾舒服!  超和式裝備佈置, 真係有如置身日本食館餐牌上提供相當多款既和食及浜燒類仲有各式特式飲品及酎燒呢客作為頭盤嘅三文魚洋蔥卷 ($58), 一客4件, 一口一件好方便, 軟滑三文魚包住洋蔥, 洋蔥帶點辛辣味代替山葵, 再點少少酸汁醬, 有點醒胃作用!餐牌上有"焱丸名物"呢四個字嘅焱丸號壽司 ($158), 三大件特大軍艦, 食材包括海膽, 吞拿魚茸及蟹柳絲!  每件軍艦既食材都多到"漏"出黎, 海膽控友人要分2啖先可以KO呢件軍艦, 味道鮮甜唔在講, 再加上有幾粒三文魚籽嘅咸鮮脆感, 滿分度爆燈另外我食左呢個蟹柳絲, 鮮甜多汁, 好滋味!有壽司, 好多時都會跟著叫埋刺身, 呢客刺身五盛 ($280)包括帶子, 三文魚, 吞拿魚, 鱆紅魚及海膽, 刺身件件厚切, 食起黎相當有口感, 綿滑味美, 配上辣度十足既山葵, 更能提升刺身本身既原味! 一客份量唔少, 價錢相當抵食!凍食告一段落, 呢度既浜燒咁出名, 點可以唔食呀?!點左蟹味噌甲羅

餐牌上提供相當多款既和食及浜燒類
1967 views

2064 views

仲有各式特式飲品及酎燒

三文魚洋蔥卷

焱丸號壽司

另外我食左呢個蟹柳絲, 鮮甜多汁, 好滋味!

刺身五盛

凍食告一段落, 呢度既浜燒咁出名, 點可以唔食呀?!

點左蟹味噌甲羅燒 ($68)及南瓜蟹肉甲羅燒 ($68)
蟹味噌甲羅燒 及南瓜蟹肉甲羅燒

食浜燒有侍應代勞, 放上去火爐上, 將蟹膏, 春蛋, 蟹籽及蔥粒混為一體再燒, 無需好耐就食得!

用匙更"畢"起一啖放進口, 熱辣辣軟綿綿, 蟹膏既鮮甜味混入蛋既香味, 再有蟹籽既香脆口感, WOW.............好邪惡呀..........

浜燒時間繼續.........再黎多個焱丸活貝大盛 ($368), 食材包括白蜆, 蠔, 鮑魚及帆立貝
焱丸活貝大盛

先燒白蜆及鮑魚, 想講鮑魚係仲生猛, 放上火爐時仲會扭動身體! 睇到我目定口呆.................... 而係燒既過程中, 侍應會加水及上燒汁以保持食物濕度及味道!

鮑魚咬落彈牙, 真係無得輸, 鮑魚味雖然唔算好出, 但鮮甜味係食得到!

之後到蠔及帆立貝啦, 兩者都係巨型碼數, 望住佢地係火爐上慢慢燒熟, 我嘅口水就一直流著..............

食完呢2款, 我得出4個字.....................鮮甜到爆!!  所以話, 只要食材新鮮, 用最簡單原始既煮食方法已經夠啦!

食著熱辣辣既海產, 同友人飲住呢2杯冰涼透心嘅青蘋果颱風乳酸 ($68)及熱情菠蘿燒酎 ($78), 仲可以有咩講?!..............CHEERS..........!!
青蘋果颱風乳酸 及熱情菠蘿燒酎

友人已經對於個甲羅燒開始念念不忘, 說穿了係掛住D蟹膏, 好啦好啦, 叫埋呢個松葉蟹膏天婦羅 ($98)應該滿足到你啦卦?!  你睇下D蟹膏多到.........一咬外脆內軟滑, 蟹膏味係口腔內大爆發, 對於鍾情蟹膏的你, 又一種新食法! 另外佢嘅小辣椒及茄子亦炸得相當出色, 炸漿唔厚又唔油膩, 沾上天婦羅汁一齊食........"哦E詩"!
松葉蟹膏天婦羅

我地胃口從來唔係細碼, 加多個北海道海鮮炒飯 ($78)會更加完滿, 材料有魷魚, 蟹籽, 貝類等, 欣賞佢炒到飯粒夠乾身及唔油膩, 再加上黑椒調味, 食起黎有少少辛辣感, 無一般炒飯咁單調!
北海道海鮮炒飯

今餐食完相當滿足, 口腔內仍然留有海產類既餘韻, 妙極...........妙極!
Type of Meal
Dinner