2024-07-05
試下香港首間氣噗噗台式火鍋店! 湯底足足有8款,可以揀鴛鴦鍋或者一人一鍋,無論中意食辣定唔食得辣嘅人都可以好好享受。好似我咁勁勁勁中意食辣但男朋友就一般,嚟依度食就啱啱好啦! 分咗3種任食套餐,今次試中間嘅「尚品。吃到飽」餐,100分鐘任食,仲送一杯指定飲品。肉嘅份量都好多,而且仲有好多款香口小食。 當然一試推介嘅台灣麻辣鴨血湯,另一個鍋就係中華豚骨湯。 等緊湯底到嘅時候,已經急不及待咁衝去自助區。自助區係任何餐都可以食,一個大雪櫃入面喺超過50款台灣火鍋必食配料,有菜、菇、丸類、粉絲依啲常見項目之外,仲有比較少見而我好愛嘅萵筍!! 萵筍同埋豆卜對我嚟講係肉類以外同麻辣最夾嘅組合,當然要夾多啲! 而熟食區就有滷水小食、炸物、關東煮同埋係機器上面翻轉緊嘅台灣腸! 已經忍唔住先夾兩條落碟然後衝返位食。(記得生熟食物要分開放!) 依個時候湯底已經送到枱上! 好多辣椒係湯入面浮浮沉沉,鍋裡面仲有好多麻辣鴨血係度,而且唔夠喉仲可以係自助區度任食麻辣鴨血。 啲肉好靚即刻夾一塊入鍋度先,淨係放入去果下已經聞到好濃烈嘅味道,未食已經覺得好正好吸引!! 啲肉好靚,牛肉味好重,吸收埋麻辣湯好爽好好食。係依
當然一試推介嘅台灣麻辣鴨血湯,另一個鍋就係中華豚骨湯。
依個時候湯底已經送到枱上!
啲肉好靚
啲肉好靚,牛肉味好重,吸收埋麻辣湯好爽好好食。係依個時間就將其他配料放入去等佢慢慢烹煮到入味,中途可以邊食牛邊食小食。滷水小食都好入味,最驚喜就係成灣腸,比街外面賣台式小食嘅更加好味!
而送嘅特飲我哋就揀咗珍珠奶茶同埋仙草奶茶,完完全全就係我最愛嘅台式手搖店味!! 第二杯開始都只需要$8,好飲到就算店內罐裝飲品都係任飲(而且數量都唔少),都會忍唔住想要續杯。仲唔止奶茶,全系列台灣手搖飲品(水果茶、奶蓋)都有,飲品仲提供外帶,完全就係被埋沒的台式手搖店!
而且價錢都好公道,職員都好友善,會主動嚟加湯。經過今次之後氣噗噗已經成為最喜愛台式火鍋店之一!