2020-05-15 949 views
2020年5月9日 星期六“我懷念的 是無話不說 我懷念的 是一起作夢”突然之間女朋友話好懷念台灣,特別係台灣嘅食物,於是今日就去到太子食台灣野雖然店名叫台灣麵,不過睇到餐牌上面唔只得麵一款,仲有好多嘢食,真係唔知揀邊款好,於是就叫咗個二人套餐,再加少少食物首先嚟嘅竟然係主菜台灣牛肉麵,冇諗過牛肉會同麵分開上,平時都係放埋落一碗,咁樣睇落去發現牛肉嘅份量好多,一咬落去超腍,而且好入味,完全係台灣嘅味道之後先有涼拌三小碟,青瓜好爽脆,又多水分,而其餘兩款嘅涼拌小菜酸酸地,幾開胃跟住我既飲品就黎到,係青檸金桔愛玉凍,愛玉嘅份量都有三分之一杯,而且飲落去酸酸甜甜咁,甜度啱啱好跟住有我另外叫嘅小食,蔥油海蜇,嚟到嘅時候已經充滿蔥油味,海蜇咬落去係爽嘅呢個係酥炸花枝丸,感覺上唔係太多油,但係又炸得好脆再嚟係二人份量嘅鹽酥雞,但係兩個人真係食唔晒,大嚿得來仲要炸漿唔厚,裏面嘅肉質仲係嫩滑嘅最後有台式炸豆腐,呢個真係冇得彈,裡面既豆腐竟然唔係硬身,仍然保持着一夾即散既質感,所以入口唔會有死實既感覺叫左勁多野食,埋單都不過係每人$150
2020年5月9日 星期六
“我懷念的 是無話不說
我懷念的 是一起作夢”

呢個係酥炸花枝丸,感覺上唔係太多油,但係又炸得好脆

叫左勁多野食,埋單都不過係每人$150
2020-05-09
$150 (Dinner)