2021-07-07 18 views
西門町同朋友做完瑜伽,超級肚餓,即刻去女人街搵食。竟然仲比我見到十幾年前讀書時期食過嘅台灣野,即刻衝去。門面同裏面裝修都冇大改動,甚至菜單都係無大改動,回憶返晒黎。一如以往,我點了二人餐,紅燒牛肉、腐皮蚵卷、五味山珍、擔擔面,分量包你吃到飽。先講紅燒牛肉,燘到好淋,好入味,連墊底嘅高麗菜都充滿紅燒醬汁。而腐皮蚵卷絕對有驚喜,外層腐皮香脆可口,裏面嘅蚵仔飽滿鮮甜,入口充斥住滿口蠔香,一試難忘。另外五味山珍是素菜小食,有木耳絲、大菜糕絲、青瓜絲、素肉絲、豆腐絲、紅蘿蔔絲組合而成,加入麻油芝麻,味道清新,感覺像沙律,非常開胃健康。而擔擔面睇落細細碗, 但食落都幾多, 面頭有花生碎同炒香過的肉碎, 湯底濃郁, 絕對係我食過既好味擔擔面數一數二。個套餐連埋台灣甜品,今日係雷沙湯丸,湯圓非常軟熟, 暖暖嘅芝麻蓉餡,外層有黃豆粉,食得出係細心手工製作。老闆仲好熱情送多件自家製芒果奶凍俾我地品嚐, 清新既芒果味加香濃奶味,好滿足。大大力推薦大家試吓呢間充滿愛既老牌台灣小店。

西門町