2020-06-24
平時食得日本菜韓國菜多,心血來潮想轉換口味,食下印度菜,聽講重慶大廈嘅7E咖哩王好出名,明星都成日食,今日就同友人嚟試下 重慶大廈一直比人感覺都好危險,所以小編都無入過去,但聽講早排光復完好左好多,今次就膽粗粗踏出第一步啦 一入到大廈門口就有成班印度大叔圍住,派卡片比你推介去唔同餐廳,我地講話book左7E,就有其中一位7E員工突圍而出 引領我地轉幾個彎去搭lift,見到大廈入面好乾淨,地下無垃圾,亦無咩人,一點都唔逼,環境其實一點都唔恐怖上到7樓就見到大大個7E咖喱王既牌,指示清晰。8:45pm嚟食好少人,只有兩枱顧客,環境幾乾淨,waiter 好快就幫我地落單先送上一人一塊勁脆既薄餅做前菜,點一個似青醬但好辣既汁,普普通通<Garlic Naan 蒜茸烤餅 $27> <Butter Naan 牛油烤餅 $27>每份烤餅有3塊,擺埋同一碟,估唔到口感好煙韌 餅皮都好厚,雖然熱度唔足夠,但味道正宗。牛油烤餅既牛油味道好香 而蒜茸烤餅都有期望中既味道,不過小編覺得可以再重味D,唔夠蒜茸包咁香。每塊naan都大大塊,一邊撕開一邊點汁食好好味,好上癮呀<
上到7樓就見到大大個7E咖喱王既牌,指示清晰。8:45pm嚟食好少人,只有兩枱顧客,環境幾乾淨, waiter 好快就幫我地落單
<Chicken Madras 印度香料雞 $86>
雞肉好嫩滑呀 個汁好濃郁,唔太辣,甜味多過辣味,用naan點嚟食真心上癮又唔會食到好口渴
<Beef Curry 咖喱牛腩 $82>
鍾意食咖哩既人可能會對呢個失望,咖哩味唔重,甚至同香料雞差不多味道不過牛肉好大粒,而且夠腍,唔會又韌又鞋,牛味都重。用naan點個汁又係正 但就無香料雞個汁咁出色。
< Mango Lassi 芒果乳酸 $39>
右上角杯芒果乳酸味道普通,唔夠凍,乳酸味亦唔太重,但用嚟配咁重口味既野食就幾好
食左5樣野,食物全部有8折,飲品無8折,埋單每人約$100,唔洗加一。Overall, 7E咖喱王既野食夠正宗之餘,味道亦切合香港人口味,令唔太食辣既人都可以試到印度菜,而且真心推介香料雞,個汁真係食過番尋味
Other Info. :
用openrice 訂座有8折,用印度大叔比嘅VIP卡9折。