今晚想食西餐,係大埔當然首選係我成日去既 After 5 啦 ~ 今次本想比 4 分,但係個意粉失手要扣分喇 ~ 正宗意大利粉只係煮七至八成熟架乍 ~美式煎三文魚,前得好香口,表層脆脆的、裡面熱騰騰,而且肉質鮮嫰多汁,好味。搾啲鮮檸汁,好 fresh 既感覺,正。拿破倫扁意粉,上次就剛得剛好,但今次煮得太腍喇,直頭已經超過十成,本人最愛係八至九成熟。味道方面,酸酸甜甜好開胃,加埋辣椒仔仲正。咖喱豬扒配燒菜,特別地用串燒方法上菜,menu 上面無提及。出奇地豬肉味濃、肉汁亦鎖得很好,咬落表層脆脆地,裡面就軟棉棉。咖喱香濃,而且不辣。整體配合得剛好,好味。安格斯西冷配紅酒汁,口感比肉眼實淨、有咬口、牛肉味更濃。今次叫七成熟都不失嫰口感覺、肉汁豐盈,好好味。大蝦春卷 prawn spring roll,新小食,原隻大蝦連蝦膠釀入春卷皮裡面,炸得乾身又香脆,完全無油膩感,蝦肉蝦膠彈牙又熱辣辣、啖啖肉,必試。

美式煎三文魚
拿破倫扁意粉