2022-05-07
特別鍾意星期日走訪中西區,寧靜得來帶點悠閒嘅感覺,尤其而家冇得去旅行🧳我要搵間異國風情嘅餐廳當係去咗個小旅行~呢間il Bel Paese,係有20年歷史嘅意大利餐廳,室內佈置充滿意式風情,黃色嘅牆身掛上意大利不同城市嘅特色畫同埋各地時鐘,好有風味。餐廳同時亦有兼營意式小超市,售賣各種意大利食材,方便大家買材料返屋企自己煮。餐廳有提供午餐2/3course set,都係百幾蚊幾抵食~不過我今次就 A LA CARTE散叫先~ANTIPASTI- caprese 水牛芝士同意大利蕃茄層層相隔,配上橄欖油同埋basil,口感清新又豐富~PASTA-Rigatoni Nduja粗管意粉中間空心嘅位置吸滿濃郁嘅蕃茄醬汁再配上香草真係啖啖滋味呀!入邊仲有一款南意特有豬肉香腸,咸香十足而且肉味濃郁~SECONDI-Branzino alla Mediterranea意大利海鱸魚d皮煎得香,魚肉又嫩滑,一啲腥味都冇,仲要冇骨啱晒懶人!醬汁好多,加入咗蕃茄、白酒、橄欖同埋香草🌿酸酸地好開胃!DOLCI -Tiramisü分量超大!口感濕潤順滑,咖啡味又夠突出,酒味又唔會太濃,大人細路都鍾意呀!必食❤️P
ANTIPASTI- caprese
PASTA-Rigatoni Nduja
DOLCI -Tiramisü
Panna cotta
意式奶凍一樣好大個呀,奶味濃郁好香甜,仲配有藍莓醬同埋水果,雖然好飽但係我都忍唔住一啖兩啖食晒佢~
Whole pineapple & banana smoothies
見到佢個樣我真係嚇親呀!原來係一個完整嘅菠蘿🍍勁大個,中間挖空左倒入smoothies,果味香濃又唔會甜!