2021-09-24
公司附近有間新開嘅台灣便當外賣,開咗之後,見公司大半同事成日捧場,今日終於跟咗同事去湊熱鬧,買個外賣試吓。WhatsApp落柯打,外賣就準時送到公司樓下,兩個起就送,今日同好姊妹夾份叫。我叫咗個古早味鐵路排骨便當,好姊妹就叫咗廟口鹽水雞便當,大家都係飲珍珠奶茶。今日落大雨,好彩唔使行出街攞外賣。一放飯,我哋就衝落樓下攞外賣,淋到濕晒嘅外賣哥哥已經等緊我哋,值得一讚!午飯時間爭分奪秒,你遲1分鐘,我哋就少1分鐘!返到公司急不及待打開,忍唔住「嘩」左一聲,因為完全睇唔出係$35嘅外賣!先講外賣盒,設計好靚好有心思,用料係正宗台鐵外賣盒嘅用料!打開香噴噴,餸菜鋪滿飯面。大大塊肉排,酥軟、多汁又入味,加埋半隻滷蛋,好滿足。伴以大量新鮮蔬菜,完全做到營養均衡,飯又粒粒分明,破晒自己紀錄,唔使10分鐘,我食到一粒飯都無剩。好姊妹同事俾咗兩舊鹽水雞我試,連皮食,一啲都唔肥膩,雞肉鮮味又鹹香,完全唔似雪藏雞!($35 ,斷估應該係雪藏雞)盒飯實在太好食,一氣呵成食晒,食完盒飯先記得叫咗杯珍珠奶茶。一飲落去,我又係「嘩」咗一聲,好姊妹翻我一下白眼,然後串我:一早叫你試㗎啦!茶身滑不特止,最重要係茶底香而
茶身滑不特止,最重要係茶底香而且唔膩,以我飲品控嘅經驗,茶底應該係溝茶葉,而且唔係cheap嘢先可以冲到咁香嘅茶!珍珠粒粒分明又煙韌,最怕珍珠奶茶啲珍珠黐到一舊蕉,啜都啜唔到。
唯一希望小店會新增多幾款便當、小食。4款便當真係唔夠。