2016-01-27 594 views
香港嘅日式料理遍地開花,但數到正宗,有特色嘅卻不多,而“金田長”算係少數能做得比較好嘅日式料理餐廳,前幾日我就左幾個同事去拜會過。甫入店內,裝潢典雅,極富有日式風情。由於寒風凜凜,所以我地就叫左個“磯燒”海鮮拼盤,當中包括有:4隻海蝦,相當新鮮,燒至蝦殼金黄色,而蝦肉食落相當彈牙; 2隻大扇貝,燒至肉汁四濺,香氣撲鼻,且爽滑彈牙,非常有口感; 4隻蜆,亦非常新鮮,蜆殼燒至打開,蜆肉鮮甜無比; 1隻大鱿魚,由於燒起上黎比較有技巧,所以就由服務員代勞,一邊燒一邊剪開,香氣四溢,且唔會靭,非常爽口; 仲有2隻美國石蠔,肥美脹卜卜,味道鮮甜易入口;最後就係雞泡魚乾,一大塊燒起上黎慢慢收缩,剪開一片一片,口感煙煙靭靭,非常有口感。美味嘅海鮮大餐再配以日式柚子酒,簡直完美配搭,食得相當盡興。餐廳係食材選擇,烹調技巧都相當有水準,值得推介俾大家

👍“磯燒”海鮮拼盤
大魷魚