2017-12-04
依間餐廳最近係觀塘APM開張,但每晚都排晒長龍到底依間沾麵店有咩神奇嘅地方?我決定今日同朋友一探究竟餐廳嘅封面好靚,令我覺得自己真係好似去左日本咁神山亦姐係富士山,由於依間麵店嘅總部係日本神山車站所以取名叫神山麵店番茄叉燒拉麵 $85拉麵係熱食黎,隨住拉麵送上嘅係熱辣辣嘅番茄湯底送上枱個陣已經有好香嘅番茄味,令朋友最後飲晒成碗湯黑神山叉燒沾汁麵(黑蒜豚骨湯底) & 赤神山叉燒沾汁麵(辛辣豚骨湯底)$79 由於沾麵原意係比日本嘅勞動階層食,所以做出黎個陣需保持微暖約60度方便工人盡快進食,然後有最大時間休息香港有唔少沾麵店都會為麵汁加熱,但其實依種食法係一啲都唔正宗所以好難得依間餐廳黎到香港都堅持傳統,務求香港人都可以食到正宗沾麵我自己今次就食黑神山叉燒沾汁麵,流心嘅半熟蛋同埋香噴噴嘅叉燒絕對係沾汁嘅最佳拍檔可能會有人覺得沾汁湯相對一般拉麵湯底會比較咸,但其實咁樣係有佢嘅用意(一陣再介紹)沾麵同拉麵唔同,需要有過冷河的過程,所以食落口個陣會更有彈性再者過完冷河之後,麵條先可以表面微微濕潤同埋有光澤嘅效果而唔會做成麵條太熱而變糊嘅問題並且食得出麵底有好香嘅小麥味終於要開估啦,沾汁湯比較咸
餐廳嘅封面好靚,令我覺得自己真係好似去左日本咁
神山亦姐係富士山,由於依間麵店嘅總部係日本神山車站
所以取名叫神山麵店
番茄叉燒拉麵 $85
拉麵係熱食黎,隨住拉麵送上嘅係熱辣辣嘅番茄湯底
送上枱個陣已經有好香嘅番茄味,令朋友最後飲晒成碗湯
方便工人盡快進食,然後有最大時間休息
沾麵同拉麵唔同,需要有過冷河的過程,
所以食落口個陣會更有彈性
再者過完冷河之後,麵條先可以表面微微濕潤同埋有光澤嘅效果
而唔會做成麵條太熱而變糊嘅問題
並且食得出麵底有好香嘅小麥味
終於要開估啦,沾汁湯比較咸嘅原因係因為食到最後個陣
叫店員將於餘下的沾汁中加入混合木魚嘅清湯,方便飲用
依個步驟叫湯割
加入清湯後,味道就會清淡帶點鮮甜,中和返原有嘅咸味
雙色牛舌 $45
濃味牛舌和淡味牛舌嘅組合
先食淡味牛舌,咁就唔會比濃味牛舌蓋過份鮮味
神山湯餃子 $38
餃子裏面有好多肉碎,並且湯汁好清甜
餃子會吸收晒湯汁嘅味,正!
唐揚豆池魚 $45
細細舊嘅無骨魚最岩做開胃前菜
點上甜甜嘅醬汁,好快就比我同朋友清晒啦
茄子披薩 $43
好新鮮嘅組口,茄子仲可以中和返濃濃嘅芝士味
令食落口個陣唔會太膩
菠蘿特飲&雜果特飲 $15
好抵飲,並且仲有果肉食添
每晚車水馬龍必定係因為依間餐廳保留傳統的做法
只做正宗日式沾麵
鐘意食沾麵嘅朋友,記得要黎支持下!