2021-06-16
八海山-尖沙咀今日尖沙咀搵食就比我搵到間老字號日本居酒屋。入到去已經有幾枱日本客人,覺得日本人都嚟食,應該有返咁上下水準。😏燒雞泡魚乾🐡店主大力推介,心諗同出面都唔會有咩大分別。點知一咬落去食有腍腍嘅肉質,唔係平時食開嗰種死硬嘅,再加出豐富嘅魚油,真係唔同出面普通貨。龍蝦沙律🦞循例食個沙律清新下,諗住所謂龍蝦應該都係點綴下,點知一嚟到成球沙律每啖都大大舊龍蝦肉,咸咸地再加甜甜嘅沙律牆,仲要係龍蝦肉多過菜,必點。刺身盛🐟🐠🐡有油甘魚,三文魚,吞拿魚赤身,甘蝦,璋紅魚,帶子,海膽。標榜每天日本漁市場直送,食落口真係無得呃,每啖都係結實嘅肉質,廚師亦都切到好厚唔慳皮,價錢又唔貴,又係必點。牛油煎帶子帶子勁大隻,每碟有4隻,連埋鐵板上,熱辣辣,不過唔知係咪太遲食放耐左,熱到有少少韌。🤣忌廉薯餅外皮炸得鬆脆香口,裡面熱辣辣,食得出唔係現成貨。味噌叉燒拉麵🍜唔夠喉再叫左個拉麵,個風格近似九洲,有豐富嘅芽菜同韮菜,勁滿足。
今日尖沙咀搵食就比我搵到間老字號日本居酒屋。
燒雞泡魚乾🐡
龍蝦沙律🦞
刺身盛🐟🐠🐡
牛油煎帶子
忌廉薯餅
外皮炸得鬆脆香口,裡面熱辣辣,食得出唔係現成貨。
味噌叉燒拉麵🍜