2021-11-30
自從疫情之後,就無再去旅行。老公知我掛住日本,所以佢就話帶我黎呢間日式餐廳,感受吓返鄉下感覺。一入門口就見到櫃好多酒,職員話除左呢度,裡面仲有兩個櫃比客人存酒,可見呢度好多熟客棒場。日式裝修,燈光淡黃,覺得似日本居酒屋。坐低後,就聽到隔黎枱係度用日文傾計,原來連日本人都黎呢度,老公無講錯,真係正宗日式餐廳喎。職員推介左條薄切魚,然後老公打開餐牌叫左清酒配小食,另外再叫左沙律、炸物、一品料理同炒飯。前菜:蓮藕漬物,超爽口,似鹹又似甜,味道特別,都ok。薄切:職員推介左條鬚鯛,係每日由日本空運黎嘅飛機貨,原條鬚鯛切成薄片,腩部分就切成厚粒,薄切有清新柚子味道,而厚粒就更有口感,超正👍龍蝦沙律:龍蝦蓉好大舊,好冰凍,味道甜甜,下面係沙律菜,新鮮乾淨兼爽口,呢款沙律又幾唔錯。八海山清酒:自家品牌清酒,日本進口,老公話入口清純,無雜質味道,唔怪得我飲左一杯仔就覺得wing wing地啦🙈!雞泡魚乾:老公指定送酒之選,入口暖暖,有咬感,鹹鹹甜甜,點埋沙律醬,好味道。牛油帶子燒:帶子超大粒,煎到好香,用鐵板上keep住熱度,食到滿口牛油味道,仲有黑椒味添,加左幾滴檸檬汁好fresh,同埋d菇菇一齊食
前菜:蓮藕漬物,超爽口,似鹹又似甜,味道特別,都ok。
牛油帶子燒:帶子超大粒,煎到好香,用鐵板上keep住熱度,食到滿口牛油味道,仲有黑椒味添,加左幾滴檸檬汁好fresh,同埋d菇菇一齊食,幾好味。
吉列炸蠔:剛炸起好熱,裡面隻蠔好大粒,外皮咬落鬆脆,蠔汁漏出黎,好肥美,吱左啲檸檬汁好香,點埋沙律醬又幾好食,食吓旁邊沙律菜好似無咁邪惡。
明太子露筍炒飯:啖啖明太子味道,細細粒,好綿密,夠晒味。裡面露筍爽口,仲有雞蛋絲,好香好好食。