2010-09-24
又有一間日本開過嚟香港嘅食店,今次係CoCo壹番屋,我哋今日Lunch就去咗試吓,平日Lunch時間好多人排晒長籠,今日係星期六而且時間尚早(1210hrs),我哋唔洗等位兼且有個卡位。呢間餐廳鋪位唔算大,但座位編排就比較疏落,唔似香港一般嘅餐廳坐得好迫。入到去服務員好多,而且都好有禮貌,但落單時就較生手,可能仲係新開,希望有待改善。食物喺落Order後好快就送到,非常有效率~~~今餐Order嘅食物:吉列豬扒奄列咖喱飯 (Pork Cutlet Omelet Curry) ($70) - 吉列豬扒炸得非常鬆脆可口,唔似一般炸粉豬扒,食到最尾仍然無油膩嘅感覺;奄列非常香滑;日本咖喱唔太辣,份量足;飯份量亦夠,足以撈咖喱食,熱烈推介之選~~~焗鮮蝦咖喱飯 (Shrimp Curry Rice Gratin) ($70) – 一上枱俾我哋嘅感覺係太細碟,但水準不俗,蝦唔會太乾身,咖喱都好香,但相比前者就比下去,但整體其實都很好吃~~~餐湯:日式蔬菜湯,味道清淡唔太濃,一般~~~餐飲:凍咖啡及凍檸茶 – 呢個就唔係咁得,最差係凍飲嘅糖膠,唔可以完全溶解,盼改善~~~甜品:曲奇及士多啤梨雪糕,
今餐Order嘅食物:
餐湯:日式蔬菜湯,味道清淡唔太濃,一般~~~
甜品:曲奇及士多啤梨雪糕,一般中上水準,味道唔錯~~~
CoCo壹番屋嘅日本咖喱啲確唔錯,真係有喺日本食嘅水準。加咗餐湯、餐飲、甜品同加一服務費,今餐共$192.5,係有小小貴,不過呢餐令我好滿足,一定有下次。