2020-04-06 1699 views
泰國餐廳在香港都算多,之前自己都食過好多間,泰國菜基本上都冇話有邊間會難食,間間既質素都至少有一般既水平,有d甚至會系高質素既。金坊泰國餐廳系香港有數間分店,分別系荃灣、將軍澳同埋紅磡,好耐之前住荃灣,就成日同媽咪去荃灣戈間,呢家多數系港島,所以就去近d既將軍澳,重拾呢份美味。餐廳既門口好易認,兩個泰式既人像擺設系門口。裡面既環境都幾有泰式氣氛,牆身有吾少泰國風情既擺設,令人更加有置身於泰國既feel。泰國的餐牌不離都系戈d食物,不過有食物都系特別既,例如小食有芝心蝦丸,又有炸皮蛋球。海鮮的款式都有吾少,比較特別既有香辣炸鱸魚、魚露炸比目魚等等,跟平時既泰國餐廳系有少少不一樣既感覺。炸蝦餅系我每次到泰國餐廳都必點既一道菜,一向都覺得炸蝦餅吾會難食得去邊,不過好食既就真系會令人印象深刻。呢份炸蝦餅本身應該有4件,一件開2份就變左8件,所以睇落份量都幾多蝦餅都算大件,中意食蝦餅系因為佢入面有好多蝦肉,又做到結實既口感,感覺非常新鮮。跟住叫左一份香芒蟹肉炒飯,雖然都系經典既泰國菜式,不過都吾系間間泰國餐廳都有,系度竟然有真系太好喇一黎到已經o左咀,通常有親呢度菜既泰國餐廳,都淨系會比好少蟹肉

餐廳既門口好易認,兩個泰式既人像擺設系門口。

炸蝦餅

一黎到已經o左咀,通常有親呢度菜既泰國餐廳,都淨系會比好少蟹肉,畢竟新鮮既蟹都吾平🤔呢度竟然會比咁多蟹肉,超級慷慨!d蟹肉本身已經夠新鮮,連埋芒果食,既能感受到戈份新鮮,又有清甜既味道

香芒蟹肉炒飯

然後就緊系食泰國菜中好吸引既串燒🍢串燒不離都系豬牛雞,系度就叫左半打,即豬牛雞各2串。串燒既口感本身偏向硬身,所以趁熱食會好d,一開始冇為意呢樣野,所以擺到有d凍
不過味道都保持到,最中意系雞肉,有嚼勁得黎同時帶有軟稔既口感,牛肉真系偏硬。
沙嗲串燒

鱸魚都系泰國人好中意食既其中一道菜,今次黎到泰國餐廳吾食明爐烏頭喇,試d新意食香芒鱸魚。芒果既數量都幾多,味道清甜,最近開始踏入夏天,所以d芒果既質素應該都吾會話好差。鱸魚原來系炸的,份量吾算好多,同香芒混合一齊甜甜地幾好食,魚肉嫩滑。
香芒鱸魚

飲品方面,我地叫左椰皇沙冰,呢家都開始多泰國餐廳有呢款飲品。椰皇就飲得多喇,椰皇沙冰你地又飲過未?呢杯我真系極度推介!顏色白雪雪已經好治癒,飲落真系好似飲緊椰皇咁,超正
而且份量好多,真系吾洗系超級市場買椰皇都飲到差吾多質素既飲品。
椰皇沙冰

最後叫左份甜品,系其他泰國餐廳應該只會有芒果糯米飯,但吾會有黑白糯米飯,佢既黑白糯米飯原來系黑糯米加班蘭糯米,又幾特別喎
芒果既數量都幾多,甜甜地幾好味。黑糯米比班蘭糯米既味道明顯,不過兩款都好煙韌,值得推薦

芒果黑白糯米飯
2020-03-29