2023-10-28
呢間湖南菜式嘅餐廳之前就有聽過個名甘岩依家係佐敦開左分店,地點方便就腳就,於是就去試下🤤🤤🤤餐廳門口擺放左魚缸,啲海鮮游嚟游去好新鮮😋😋入到去有啲似中式酒樓嘅感覺😃侍應姐姐會主動提供茶水(會收茶位費)😇環境光鮮、座位闊落,坐得都幾舒服樓上亦有座位同包廂,適合多人聚會餐牌上有好多選擇,有啲都比較少見樣樣睇落都好吸引最後兩個人嗌咗四樣野黎試🤭🔺涼拌海帶絲海帶絲嘅質感輕脆,咬落去爽口又有嚼勁。海帶絲味道鮮味,帶有淡淡嘅醋味,同時亦有微微辣味。酸辣爽口,令人食欲大增。🔻爆炒腰花炒腰花嘅醬汁好香濃,有啲啲辣嘅。腰花火候掌握得剛剛好,保持到嗰種鮮嫩嘅口感同味道😂外面微微焦香,入口軟嫩多汁,好滋味。而且佢哋用嘅腰花完全冇腥味,真係好正!🫶🏻配料仲有少量豬肉同重點嘅酸蘿蔔,我覺得個配搭好夾,酸蘿蔔既咸酸同脆口減輕咗個油膩感,令整個菜式更加平衡同美味。⚪️鐵板水晶粉一上枱個鐵板熱辣辣,喺度滋滋聲,令啲水晶粉有啲微微炒香嘅味道,好吸引!而水晶粉個質感就好Q彈,而且好夠味。反而呢道菜喺成餐入邊最辣!估佢唔到😂最後讚下個水晶粉份量十足,一份就已經好飽足。而且價錢亦都好實惠,性價比高😂😏孜然寸骨寸骨係指短小嘅豬骨
甘岩依家係佐敦開左分店,地點方便就腳就,於是就去試下🤤🤤🤤
餐廳門口擺放左魚缸,啲海鮮游嚟游去好新鮮😋😋
入到去有啲似中式酒樓嘅感覺😃
侍應姐姐會主動提供茶水(會收茶位費)😇
環境光鮮、座位闊落,坐得都幾舒服
樓上亦有座位同包廂,適合多人聚會
餐牌上有好多選擇,有啲都比較少見
樣樣睇落都好吸引
最後兩個人嗌咗四樣野黎試🤭
🔺涼拌海帶絲
🔻爆炒腰花
⚪️鐵板水晶粉
😏孜然寸骨
寸骨係指短小嘅豬骨,一上枱孜然嘅香味好濃郁,調味上見到加埋豆豉同蒜粒,香氣撲鼻。當咬下第一口會先感受外層的酥脆口感,仲有少少燙口但完全不柴口,而入面的肉質就好嫩滑😎呢道菜喺最有驚喜同最喜歡👍🏻
📍老長沙湘菜館(佐敦)
📍 佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖