2021-06-28
自從知道新匯聚即係昔日牛頭角下邨名店「金利來」之後,一直都想再懷緬一下。父親節當日嘗試Walk-in碰碰運氣,不果,唔緊要,今日再接再厲,終於得償所願。同前世情人,即係爸爸黎撐枱腳,一坐低爸爸即刻叫左枝大生,「得!夠凍」,見佢飲得咁過癮,本小姐都同佢啤啤啦。因為係爸爸埋單既關係,咁就由佢發辦啦。話明係打冷小廚,點都要叫番個鹵水野捧下場啦,怕鹵水鵝片鞋口,所以叫左個鹵水鵝肉,中規中矩,同出面d潮洲打冷店無分別,但特別一讚係有兩款小吃,花生同豆腐係底,送酒一流。食肉獸爸爸愛吃肉,第二樣餸點左蜜糖薯仔牛柳粒,一上枱已經聞到陣香味。你一舊我一舊,不知不覺間我地兩父女已經夾晒D牛柳粒,剩番成碟薯仔,但係冇問題,原來薯仔先係成碟餸既精萃,薯仔整得夠淋,蜜糖既甜味同黑椒既惹味充份溶入,無得彈。最後一樣係本店招牌菜,芝麻雞。芝麻街本小姐就識姐,芝麻雞真係第一次聽,即管睇下你咩料。炸到金黃色既外皮上鋪滿芝麻,果然,唔係流,堅係脆卜卜。「囡,似唔似煎堆丫?」,似,仲係一款識得散發住雞油香既煎堆,正到唔識形容。食飽舉手叫埋單既時候,姐姐話咪住,有椰汁糕送。嘩,係今時今日酒樓都唔再送糖水既時候,一間小菜餐館竟
食飽舉手叫埋單既時候,姐姐話咪住,有椰汁糕送。嘩,係今時今日酒樓都唔再送糖水既時候,一間小菜餐館竟然會免費奉上甜品