2022-06-24
❤今次我個朋友仔就帶咗我去食一間係尖沙咀嘅「米之蓮」潮州中菜餐廳🥢呢間充滿住正宗地道嘅潮州味道😋餐廳裝修富有中國氣息🧧裝潢設計極具派頭🥳🈵️依家要搵間好食而又正宗既潮州菜的確唔係咁容易☺️呢間米之蓮嘅中菜廳嘅潮州菜🥢果然令我大開眼界😋🈶️講究功夫嘅燉雞湯🔥地道家常菜🦪家鄉煎蠔烙🔥通通都令我🈶️回味無窮既感覺呢🥳🐷傳統豬腳 $100:呢個冷盤好特別😋將啲豬腳肉同埋豬皮做成一件件嘅冷盤🐷點埋魚露同酸辣汁一齊食仲正呀😋🦑椒鹽鮮魷 $160:薄薄嘅炸份包住新鮮嘅鮮魷🔥炸到脆卜卜超香口呀😋而且上檯賣相仲靚靚📷色香味俱全呀❤🍄猴頭菇鯊魚骨燉雞湯 $140/位 :真材實料🐔仲夠曬火候🔥燉湯清甜又濃郁😋好食到所有湯渣都食埋👍成個人都暖笠笠🥰感覺唔錯呢🥳🦪家鄉煎蠔烙 $200:成份蠔烙好大份🧇而且仲包住好多好多好鮮甜嘅蠔仔添❤煎得超香口🔥又唔會好油口😋必食推介👍🍝汕頭炒麵線 $180:呢個麵線嘅外表係幼幼的❤但麵嘅質地就相當之彈牙🔥炒得仲好夠鑊氣添👍🧧福果芋泥 $60:依家要食到呢個潮州咁正宗嘅福果芋泥甜品🍮真係唔係咁多地方有呢❤芋泥味道又香又軟綿綿☁️寓意福氣🈵️満❤好兆頭呢🥰甜絲絲❤一定要叫呀🥳🍮福果清心丸豆爽
🍮福果清心丸豆爽 $220:可以食到呢個傳統潮式嘅糖水真係超開心呢❤清心丸份量勁多又大粒😋而且仲有有椰果嘅爽彈👍口感係非常獨特美味喔🥳
💰$1391.5/2ppl