2018-09-03
九月真係好多人生日呀!朋友鍾情韓國菜,今次特意來到中環,食餐好!餐廳有兩層,樓底好高,又有高高的靠背椅,可以舒舒服服咁食!環境舒適,有空間感,好適合慶祝生日/紀念日。一坐下,侍應就送上生菜藍及前菜(可refill),分別有香辣生洋蔥、爽甜豆芽及酸辣泡菜!泡菜辣而不鹹!好好食!點了一個韓式牛肋骨二人餐$828頭盤是韓式豆腐,豆味香濃,配上涼淡的芥辣醬及紅棗,喚醒了味蕾!前菜點了韓牛他他,如果食到生牛肉不妨一試呀!韓牛與生雞蛋、麻油、芝麻、青蔥、雪梨粒拌在一起。入口綿滑,韓牛充滿嚼勁,味道香醇,散發著牛肉的香氣,卻絲毫沒有鯹味!燒烤拼盤侍應先用溫度槍量度好爐面溫度,再逐一幫我們燒,非常細心。韓牛肉眼油脂豐富,肉汁飽滿,肉味香甜!牛小腿肉質更有嚼勁,牛肉味慢慢滲出!醃牛肋骨😍我想講係我食過醃得最好既燒肉!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒汁更帶出牛肉鮮味,惹味得來又不會搶掉風頭!此時聽侍應說,原來師傅是韓國人!難怪味道這樣正宗!配上新鮮大塊生菜及其他配料吃,清新又清熱!雪濃湯(識叫一定叫!😝)香港真的好少有地方可以食到。(就算有都唔係果回事)雪濃湯是用牛骨熬製多小時,因為很考功夫,所以香港真的賣少見少。第一次吃既
點了一個韓式牛肋骨二人餐$828
前菜點了韓牛他他,如果食到生牛肉不妨一試呀!
燒烤拼盤
侍應先用溫度槍量度好爐面溫度,再逐一幫我們燒,非常細心。
韓牛肉眼油脂豐富,肉汁飽滿,肉味香甜!
牛小腿肉質更有嚼勁,牛肉味慢慢滲出!
醃牛肋骨😍
我想講係我食過醃得最好既燒肉!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
配上新鮮大塊生菜及其他配料吃,清新又清熱!
雪濃湯(識叫一定叫!😝)
第一次吃既話,可能會覺得味道較淡,可以加一點鹽調味,但仔細品嚐則可慢慢吃到無比鮮甜(而且真的對皮膚好有益呢😍😍)。湯底配上香蔥,拌飯一流!吃過燒肉後,清清地咁,也不錯呢!❤️😋😋
甜品
是泡芺,忌廉極幼滑,配上香脆楓糖合桃,為晚餐劃上完美句號!