2018-08-09
大住個肚無得飛去其他國家玩,唯有去郊區少少的地方當渡假啦,訂好酒店房,在酒店官網eshop買定逢星期五晚的TGIF半自助晚餐,有折扣優惠,每晩有6款不同菜式選擇,要預先選定日期,菜式,付款和列印出來才可享用。餐廳環境氣氛唔錯,客人唔多,只坐滿三四成枱,多數區內家庭客,暗暗的燈光,播放著Jazz音樂,有二三十個外國人企喺吧枱附近靜靜地飲酒傾計,對比區內周圍都充滿普通話,簡直難得的輕鬆!餐廳經理收了我列印出來的兌換券,仲細心的建議我哋先食自助部分,餐湯、麵包、沙律,等我哋叫才上主菜,不過過左10分鐘左右,另一個侍應來收枱上面的餐牌時候,問我哋係咪點左菜,我哋答已點了,不過要等叫才上,可能佢聽一半唔聽一半啦,所以飲到一半餐湯已上了牛扒和羊架😤。餐湯係雜菌忌廉湯👍🏻,菌的成分比較多,沒有放太多麵粉,不過可能太好味的關係,好快被清光,之後換左青豆蟹肉湯,麻麻地。麵包都係即焗,仲有4款選擇,印度烤餅最好食👍🏻。荷蘭牛柳配青胡椒汁,牛柳被煙肉包住煎,非常美國風味👍🏻(我舊老闆係紐約人都係咁配煙肉煎㗎!)。醬汁配意粉、新薯一齊食,正!羊扒法國芥末子汁,羊架無雪藏味,新鮮、無羊羶味,與凍肉鋪訂的羊架完全
羊扒法國芥末子汁,羊架無雪藏味,新鮮、無羊羶味,與凍肉鋪訂的羊架完全唔同👍🏻。
沙律款式一般,只是羅馬生菜、牛油生菜、青瓜片、紅蘿蔔絲、番茄仔、粟米、菠蘿火腿沙律和翡翠苗,不過有部份款式被清光後沒有再補給。
甜品吧有好多款式選擇,最好食嘅係Tiramisu同芒果芝士蛋糕👍🏻,老公食左5大件🙊。
飲品吧款式齊全,冷熱咖啡、奶、茶、檸檬都有👍🏻。